Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mononukleoza i trudnoća


Autor Poruka

Marina

15.06.2002. 17:05

Poštovana doktorica,
trudna sam 26 tjedana i već 6 tjedana sam na kućnom mirovanju zbog povremenih bolnih kontrakcija koje osjećam.Uzimam Pre-par retard kapsule.
Danas sam u najboljoj namjeri pozvala k sebi susjedu frizerku da me ošiša.Na rastanku kaže ona meni: Znam ja kako je to teško kad moraš ležati u krevetu,baš sam sad 3 tjedna doma ležala zbog mononukleoze i ovaj tjedan je prvi što radim...
Molim Vas recite mi da li je moguće da sam ja od nje pokupila bolest i kakve to ima poslijedice na trudnoću.
Imam li razloga za brigu?
Unaprijed zahvlana na odgovoru
Marina

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.06.2002. 18:06

Poštovana,
Ne morate se brinuti zbog opasnosti od infektivne mononukleoze jer Vaša frizerka Vas tri tjedna nakon detekcije ove bolesti više ne može zaraziti. Ova se infekcija prenosi kapljičnim putem (slinom), upotrebom zajedničkog pribora (primarno čaša) i sl putevima u fazi dok je inficirana osoba u stadiju inkubacije ili ranog stadija bolesti . U ovoj gestacijskoj dobi ne bi smjelo biti osobite opasnosti za fetus u slučaju različitih infekcija, ali se u slučaju bilo kakve infektivne bolesti morate obratiti liječniku kako bi se provodila dopunska obrada i primjereno liječenje koje je specifično s obzirom na trudnoću.