Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krioterapija


Autor Poruka

Zrinka

12.06.2001. 14:05

Poštovana dr. Kupešić,

pridružujem se komplimentima na izvrsnim web stranicama, te ujedno imam i pitanje:
zbog eritroplakije cervixa koja nije praćena lošim Papa testom (test je ponovljen 2 puta, bio je OK, nije registriran CIN), i nakon neučinkovitog tretmana Albotyl vaginaletama, te nakon kolposkopskog pregleda utvrđena je šira cirkularna erozija, dobro vidljiva i nazubljena, s mnoštvom otvorenih žlijezda, pojačanom vaskularizacijom bez atipije, i s manjim poljem acidobijelog epitela. Registrirana je i tendencija širenja erozije.

Predviđen je tretman krioterapijom. Zanimalo bi me nešto više o tom postupku, ostavlja li kakve posljedice i koliko dugo se ne preporuča imati spolni odnos nakon tretmana.

Unaprijed Vam zahvaljujem,
uz srdačan pozdrav,
Zrinka

doc.dr. S. Kupešić

13.06.2001. 21:14

Poštovana gospođo Zrinka,
Promjene koje nisu regredirale na primjenu Albothyla zahtijevaju dodatnu korekciju za koju se najčešće koristi elektrokoagulacija, krioterapija, laser, a katkada i manje opsežna konizacija. Ovakvim se zahvatima nastoji odstraniti samo zahvaćeno područje ne oštećujući nepotrebno veći broj žlijezda, jer je cervikalna sluz važan čimbenik u sprječavanju prodora mikroorganizama u gornji dio reprodukcijskog sustava. Kod pacijentica koje planiraju trudnoću ovaj moment je izuzetno značajan, jer optimalna količina i kakvoća sluzi omogućava putovanje spermija prema materištu, te je stoga u provođenju ovakve vrste zahvata (krioterapiji) vrlo važno biti maksimalno poštedan.
Treba napomenuti da se zahvat (krioterapija) najčešće provodi tijekom prve faze ciklusa (nakon prekida menstraucijskog krvarenja), sve do ovulacije. Nakon zahvata dobiti ćete detaljnje upute kako često i na koji način obavljati kontrolne preglede. Za očekivati je da će se opisana lezija nakon terapije u potpunosti povući, a Vaše tegobe nestati.

why

22.05.2022. 22:45

Poštovani,
napravila sam krioterapiju 12.04., a 02.05. sam bila na kontroli kod svog ginekologa, premazao je mjesto zahvata i rekao da je tkivo roskasto i da se oporavlja. Dao mi je Cicatridine vaginalete da koristim 3 tjedna.
Pitala sam ga kad smijem imati spolne odnose, rekao je kad potrošim vaginalete.
E sad, vaginalete su potrošene i jučer sam imala spolni odnos, prvi put nakon krioterapije, i prilikom odnosa sam uočila krv, ne previše, ali je bila prisutna. Napominjem da bi kroz dan-dva trebala dobiti menstruaciju pa nisam sigurna jel to posljedica toga ili je to još uvijek zbog krioterapije..
Molim Vas mišljenje i preporuku jer me to malo zabrinjava...

Ivo Balenović, dr. med.

23.05.2022. 16:40

Poštovana, nema razloga za brigu. Od zahvata je prošlo dovoljno vremena da se tkivo potpuno oporavi.