Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krvarenje


Autor Poruka

andrea

04.11.2001. 11:04

Cijenjena doktorice,

imam 35.godina, nisam rađala a prije mjesec dana bila sam na PAPA testu koji je u redu i na UZV pregledu koji je b.o. Problem je u tome što oko 19.dana ciklusa imam lagano krvarenje za koje mi je doktorica rekla da nije ništa ozbiljno. Ja sam ipak zabrinuta jer mislim da svako krvarenje ima svoj uzrok. Molim Vas da mi savjetujete na koji pregled bi trebala otići da utvrdim što se to događa.

Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.11.2001. 22:45

Poštovana gospođice Andrea,
Ukoliko se krvarenje javlja redovito, iz mjeseca u mjesec, te ako se javlja u sredini menstraucijskog ciklusa može se pretpostaviti da se radi o periovulacijskom krvarenju koje je uzrokovano padom estrogena. Kako bih Vam odgovorila na ovo pitanje morala bih imati egzaktne podatke o duljini trajanja Vaših ciklusa.
Ukoliko su Vaši ciklusi skraćeni i ukoliko se ovo krvarenje javlja neposredno pred nastupajuću menstrauciju ono može biti posljedica relativnog manjka drugog hormona (progesterona).
Dodatni razlozi krvarenja mogu biti strukture unutar maternične šupljine (polipi ili miomi) koji se mogu otkriti ultrazvučnim pregledom, a svakako bi trebalo isključiti krvarenje uslijed lezije cerviksa (npr. eritroplakija). Prema tome, savjetovala bih detaljan pregled kod ginekologa, koji bi priodanim hormonskim i ultrazvučnim pretragama trebao egzaktno odgovoriti na sva Vaša pitanja.

andrea

06.11.2001. 09:30

Poštovana gospođo doktor,

zahvaljujem na Vašem odgovoru. Moj ciklus je 28-30 dana i krvarenje se javlja u drugom dijelu ciklusa. Da li se lezije cervixa mogu otkriti PAPA testom ili prilikom ginekološkog pregleda? Da li je potrebno otići na color doppler jer moja doktorica na UZV nije vidjela ništa osim folikula?

Unaprijed hvala.