Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


L-arginine


Autor Poruka

Eni

18.05.2002. 15:59

Poštovana doktorice Kupešić,

pročitala sam na nekim američkim web stranicama da žene za vijeme stimulacije u IVF postupku, uzimaju L-arginine koji navodno pospješuje kvalitetu jajnih stanica. Vidjela sam da se on proizvodi u obliku kapsula i praha i da nekako djeluje na hormon rasta.

Zanima me imate li saznanja kakav je to preparat, koja je njegova prava funkcija i da li je doista toliko koristan?

Može li izazvati neke neželjene efekte prilikom uzimanja?

Primijetila sam da se radilo o vrlo velikim količinama svakodnevnog unošenja, a što je na kraju rezultiralo dobrim stanicama, dobrim embrijima i završilo trudnoćom.

Naime, zanima me to zbog toga što sam i sama u situaciji kad mi je vrlo važno imati dobre jajne stanice radi IVF postupka.

Ako imate dobar savjet po tom pitanju, bio bi od velike koristi, kako meni, tako i svima koji prolaze kroz iste probleme kao ja.

Unaprijed zahvaljujem na informacijama.

S poštovanjem,

Eni

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:38

Poštovana,
Arginin spada u tzv semiesencijalne aminokiseline, koja služi za detoksikaciju amonijaka. Znanstveni radovi iz područja medicinski pomognute oplodnje nisu znanstveno verificirali značajnost stope zanošenja nakon terapije L argininom, kao što nema znanstvenog dokaza da izravno kroštenje hormona rasta poboljšava stopu trudnoća u IVF postupcima. Mišljenja sam da primjena ove ili slične suplementacijske terapije doista me može štetiti, a na žalost nema niti znanstveno uvjerljivih dokaza da poboljšava uspješnost IVF postupaka na velikoj skupini ispitanica u ozbiljno vođenom kliničkom pokusu.