Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


"lazna trudnoca...ili?"


Autor Poruka

meli

28.06.2001. 22:45

moj problem je...u 4-toj sedmici trudnoce dobila sam krvarenje(ne tako jako),kao i bolove u predjelu lijevog jajnika i bubrega, i odmah sam otisla u hitnu.tamo su mi uradili analizu krvi koja je pokazala hcg hormone i ustanovili da je 4-ta sedmica trudnoce.cervix je takodje zatvoren,medjutim ultra zvuk je pokazao da nema nigdje fetusa.trazili su i van materice ali nista.doktor je rekao da sam vjerovatno vec podbacila bebu ali mu nije bilo jasno kako je cervix zatvoren.dobila sam uputnicu za specijalistu koji mi je zakazao termin za dva dana...u medjuvremenu sve vise krvarim...nije mi jasno kako nema bebe ako sam imala sve simptome trudnoce(tj. hormoni rastu ,a bebe nigdje).molim vas ako ista znate o ovome da mi odgovorite.imam 28 god i ovo mi je prva "trudnoca."pitam se sta ce uraditi s mene ako je unutra sve zatvoreno i spremno a fetusa nigdje...da li je moguce ono sto je on rekao da sam vec pobacila,ili postoji sansa da je ne mogu vidjeti na ultrazvuku(mada sam radila dvije vrste sonograma)?!
unaprijed hvala na odgovoru

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.06.2001. 16:14

Poštovana gospođo Meli,
Beta hCG je hormon koji svakako dokazuje trudnoću. U slučaju da transvaginalni ultrazvuk visoke osjetljivosti ne može prikazati trudnoću, potrebno je odrediti serijske vrijednosti beta hCGa kako bi se ustanovilo da li te vrijednosti rastu ili padaju. Ukoliko vrijednosti beta hCGa rastu tada se mora posumnjati na izvanmaterničnu trudnoću koja može biti različite lokacije (u jajovodu, cerviksu, rogu maternice ili trbušnoj šupljini). S obzirom da je to opasno i po život žene ugrožavajuće stanje takvom problemu treba ozbiljno i odgovorno pristupiti , a Vas svakako hospitaliziraati. Ukoliko vrijednosti hormona trudnoće pokazuju krivulju opadanja tada je vjerojatno došlo do spontanog pobačaja. Međutim, moj odgovor ne može biti precizan s obzirom da ne baratam s apsolutnim brojkama beta hCGa, jer one su također važan parametar koji ima značajnu dijagnostičku i prognostičku vrijednost. Stoga, Vaše se stanje svakako mora precizno razjasniti, te u tom smislu razgovarajte i poduzmnite naredne korake u dogovoru s Vašim liječnikom.