Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miomi


Autor Poruka

jasna

28.06.2001. 12:54

imam 38 godina, na pregledu prije godine i pol ustanovili su da imam dva mioma, šest mjeseci nakon toga pojavio se još jedan, u međuvremenu su narasli tako da su dva veličine 4x5 cm, a jedan 2x2 cm. do sada sam imala "multiload" spiralu koju sam po savjetu liječnice skinula (dugotrajna krvarenja i međukrvarenja). sada već dva mjeseca koristim "cilest" tablete, ali valjda zbog hormona bole me prsa.
liječnica kaže da je na nekom savjetovanju čula da spirala "mirena" firme schering izlučuje hormon koji može djelovati na smanjenje mioma, rekla mi je da ako mi to ne pomogne (navodno bi je ona mogla nabaviti a cijena je cca Kn 1500) onda ostaje samo operacija. mislim da sam još premlada za "skidanje" maternice i ta mi se solucija uopće ne sviđa. da li jemoguće da mi je trbuh "napuhan" od tih mioma? postoji li još neka metoda liječenja prije operacije?
još nešto molim Vas, što znači rezultat PAPA testa IIc
hvala najljepša
jasna

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.06.2001. 16:20

Poštovana gospođo Jasna,
Miomatozni čvorovi veličine koju navodite zahtijevaju redoviti nadzor, zbog ocjene njihova porasta, ali također i procjene smetnji koje takvi miomi mogu izazivati.Vi navodite tegobe poput nadutosti, ali miomi mogu izazvati i izrazita menstruacijska krvarenja, bolove u križima, i katkada ovisno o lokaciji pritisak na mokraćni mjehur i/ili debelo crijevo. Iako nemam podataka da li ste do sada rodili, to je svakako jedan od najvažnijih podataka u odabiru naših smjernica u liječenju. Sugestija da se postavi Mirena, intrauterini uložak koji oslobađa progesteron, doista je dobrodošla i mislim da bi valjalo pokušati s tom kontracepcijom koja bi mogla smanjiti opseg Vaših krvarenja i povoljno utjecati na veličinu miomatoznih čvorova..
Papa IIc ukazuje na lokalne upalne promjene koje valja liječiti lokalnom terapijom, ali nas ujedno upozorava da moramo činiti redovite kontrole Papa nalaza.