Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lijekovi u ranoj trudnoći?


Autor Poruka

Daniela

03.08.2001. 13:22

Štovana Dr Kupešić!

Hvala za dosadašnje odgovore! Nisam do nedavno ni sanjala da ću Vas moći ovo pitati: naime moj 4. IVF je uspio i trudna sam!!! Obzirom da sam ovisna o Verolaxu za probavu, i osim toga već godinama uzimam jedan Atenolol 50 radi tahikardije, zanima me da li su ovi lijekovi štetni u ranoj trudnoći i koje su alternative?

Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!

Daniela

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 00:55

Poštovana gospođo Daniela,
Čestitam na uspješnom ishodu postupka izvantjelesne oplodnje. Što se tiče regulacije probave bilo bi poželjno da se ona provodi prirodnim sredstvima (suhe šljive, jogurt ili drugi mlječni proizvodi, mineralna voda itd.), jer svaka hiperemija u maloj zdjelici izazvana laksativima može imati nepovoljan utjecaj tijekom rane trudnoće. Što se tiče Atenolola zbog tahiartimije sugerirala bih Vam konzultaciju s nadležnim kardiologom koji teba procijeniti rizik Vaših srčanih smetnji i njihova pogoršanja ukoliko se prekine s terapijom. Naime tijekom trudnoće dolazi do promjene srčane frekvencije i viskoznosti krvi tako da bi prije donošenja odluke o prekidanju terapije trabalo učiniti kardiološke pretrage (minimalno EKG, krvu sliku i kardiološki pregled). Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.