Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


loš spermiogram


Autor Poruka

Božena

05.04.2002. 13:02

Poštovana doktorice Kupešić!

Imam 34 godine, moj muž 35. Dosad nisam uspjela zanijeti iako moj muž i ja to želimo već četiri godine. Svi moji dosadašnji nalazi su u redu ( papa, UZV, nekoliko bakterioloških analiza). Na spermiogramu je mom mužu dijagnosticirana oligoasthenozoospermia, i to 400 000 spermija po ml, volumen ejakulata 6.5 ml, pH 8.2, po stupnju pokretljivosti (navodim točno kako piše u nalazu): grade (d) motility (o/o):100 (o.4 mill/ml)
mean(sd) median.
Moj primarni ginekolog mi je rekao da bih uz takav spermiogram muža mogla ostati trudna i prirodnim putem. No kad sam sve naše nalaze donijela jednom od liječnika u centru za humanu reprodukciju u Petrovoj bolnici,on je rekao da je muževljev spermiogram strašno loš, da u njemu gotovo da i nema spermatozoida i uputio mog muža urologu, andrologu i još nekim liječnicima za koje ni ne znamo kakve bi preglede trebali obaviti. Nakon svega toga u obzir bi eventualno došla ICSI. Prije nego što se moj muž podvrgne svim tim pregledima (koji će sigurno potrajati) željeli bismo čuti još jedno neutralno mišljenje jer su nas ova dva tako oprečna najblaže rečeno vrlo zbunila. Nije mi jasno zašto bi moj muž trebao ići na punktaciju testisa ako u ejakulatu ima 2400000 spermija. Isto me tako zanima mogu li se na osnovu samo jednog učinjenog spermiograma donositi bilo kakvi ozbiljniji zaključci o tome kako dalje postupiti.
Unaprijed hvala na odgovoru
Božena

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

06.04.2002. 19:41

Poštovana,
Prije uključivanja u program medicinski pomognute oplodnje u svakom slučaju savjetovala bih da se učini još najmanje jedan spermiogram nakon trodnevne apstinencije, te ukoliko će on pokazati jednaka odstupanja trebalo bi učiniti detaljnu obradu:
1. pregled urologa koji će klinički pregledati Vašeg supruga (palpacijski pregled testisa i prostate),
2. po potrebi odrediti hormonsku analizu (FSH,LH, testosteron) kako bi se ocijenilo da li je oligoasthenozoospermija uzrokovana lokalnim poremećajem ili je ona tzv "sekretorno" uvjetovana (što će se ocijeniti analizom hormona hipofize)
Tek nakon ovakve cjelovite anlaize moći ćete se odlučiti za optimalni oblik liječenja neplodnosti.