Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


utjecaj stresa na bebu


Autor Poruka

osjetljiva

06.04.2002. 22:54

Postovana doktorice,

Trudnica sam u 23. tjednu trudnoce.
Za razliku od brojnih poznanica koje u su "blazenom stanju" bile koncentrirane iskljucivo na sebe i svoje dijete i nisu dopustale da ih ista izbaci iz takta, ja, na zalost, ne mogu ostati imuna na ljude i zbivanja oko sebe te povremeno reagiram pretjerano osjetljivo (najcesce se radi o nekim postupcima supruga ili blize rodbine). Iznerviram se, nerijetko i rasplacem, a kasnije mi je, iako sam svjesna da nista ne bi trebalo biti vrijedno nerviranja, a pogotovo zdravlja i zivota mog djeteta, dosta tesko doci k sebi.

Jako me muci da li takvo privremeno psihicko stanje majke moze negativno utjecati na dijete i u kojoj mjeri. Primjecujem da nakon takvih "ispada", moja, inace zivahna, bebica prilicno utihne tj. broj pokreta koje osjecam smanji se znatno u odnosu na dane bez stresa.

Unaprijed hvala na odgovoru

M.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

07.04.2002. 09:51

Poštovana,
Svakako bi bilo poželjno tijekom cijele trudnoće biti pošteđen stresa i neraspoloženja. Ukoliko to ipak nije moguće preporučila bih Vam da, svakako u dogovoru s liječnikom, uzmete blagi sedativ, npr Diazepam (Apaurin) koji će osim sedacije imati pozitivan učinak na neželjene kontrakcije maternice.