Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mamografski nalaz


Autor Poruka

JASNA

06.11.2001. 10:44

Poštovana doktorice !

Imam 43 godine i već 6 mjeseci trošim hormon CLIMEN , a imam problem na desnoj dojci . Na nativnoj mamografiji obje dojke grublja sitno zrnata struktura u svim kvadrantima nešto jače izraženo retromamilarno obostrano. Desno se na CC snimci paramamilarno izdvaja sjena intenziteta mekih čestici 16 mm koja se na prifilnoj snimci sa sigurnošću ne izdvaja. Prije 6 mjeseci veličina je bila 13 milimetara.Molim vas da mi odgovorite što se to nazire prema nalazu i kakva je veza između hormona i nastale promjene na dojci, odnosno da li hormono mogu utjecati na pogoršanje stanja na dojci.


Sa poštovanjem !

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.11.2001. 21:41

Poštovana gospođo Jasna,
Primjena hormonskog nadomjesnog liječenja može se dovesti u vezu s nalazom na Vašim dojkama, te promjene koje opisujete upućuju na nužnost redovite kontrole i po potrebi provođenje invazivnih metoda pretrage (citopunkcija pod kontrolom ultrazvuka). U ovisnosti da li će nalaz na dojkama progredirati dogovoriti ćete se o daljnjoj primjeni hormonske terapije.