Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

nina

06.11.2001. 11:58

Pošrovana doktorice!

Provela sam nekoliko sati čitajući ove stranice, odnosno sva pitanja i odgovore vezane za HPV.
Ja sam prije 4 godine dobila kondilome, tako sam malo znala o tome, išla sam na premazivanje podofilinom ali nije pomoglo, zatim nakon dužeg "mučenja" nećete mi zamjeriti na ovom izrazu ali tako je bilo, jer meni to premazivanje nije pomagalo a peklo je i iritiralo kožu, kondilome skidam "ledom" (nemogu se sjetiti točnog naziva metode).Uz svo to vrijeme PAPA nalaz je CIN II, odlazim u Petrovu, kad me pripreme za operaciju dođe njihov kontrolni nalaz poboljšan, te se opracija (konizacija) odgađa dva puta.Sve od tada ja idem na redovne kontrole, iskreno tražila sam i drugo mišljenje liječnika pa sam išla kod drugog, taj me uputio da radim briseve na klamidiju, mikoplazme, ureaplazme,što u Petrovoj nikad nisu napravili, uradila sam briseve i kalmidija je bila pozitivna (moram napomenuti da je i partner stalno pod kontrolom i terapijom kao i ja,iako mu nije izoliran HPV), izlječila sam je, i sad stalno svaka 2 mjeseca, a nekad svaka 4 idem na kontrolu u Petrovu, a posebno i na kontrolu navedenih briseva.HPV je tip 18, tipizacija rađena u Rokfelerovoj.
Što se tiče spolnog odnosa koristimo prezervativ stalno, ja uzimam vitamine radi imuniteta, a nalazi u zadnje vrijeme CIN I a nekad bez CIN-a, s tim da je uvjek jaka upala.Molim Vas da mi kažete dali bi bilo dobro obaviti konizaciju obzirom na tip HPV, ili mislite da treba čekati (napominjem da nisam rađala),šta preporučate od preparata za podizanje imuniteta, dali da pokušam s megamin pripravkom, u dva navrata koristila sam interferon vaginalete po dva pakiranja koje su rađene na osnovu nalaza tipizacije HPV-a, ali čini se bez učinka.
Unaprijed zahvalna!

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.11.2001. 21:37

Poštovana,
Nažalost, u tek trećine pacijentica s HPV infekcijom dolazi do negativizacije virusa u cervikalnom obrisku nakon primjene interferonske terapije. Terapija koju napominjene (multivitaminski pripravci, megamin, liječenje pridruženih bakterijskih infekcije i sl) donekle pripomažu borbi s ovim enigmatskim virusom. Priklonila bih se mišljenju da ovakav nalaz iziskuje redovite kontrole, te da se razmišlja o konizaciji tek nakon potvrde pogoršanja lokalnog nalaza; tim više što valja razmišljati o trudnoći. Valja biti oprezan, ali mišljenja sam da se ne treba ići u smjeru "hiper-treatmenta" i/ili preuranjenje operacije. Operativno liječenje, drugim riječima, valja sprovesti kada postoji indikacija, jer osim dobrobiti koju nosi operacijski zahvat, svaka operacija nosi i stanoviti rizik koji nažalost, moramo prihvatiti i po mogućnosti odgoditi ih za što dalju budućnost.