Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


maternica


Autor Poruka

sanja

15.05.2002. 08:24

Kakva terapija se primjenjuje u slučaju kad je endometrij pretanak. Spremam se na IVf, a menstruacije su mi uredne svakih 28 dana, ali jako oskudne i traju samo jedan dan. Hvala na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.05.2002. 15:40

Poštovana,
U slučaju tankog endometrija uvijek se postavlja pitanje da li ste u prošlosti imali kakvih interventnih zahvata (poput npr. namjernih pobačaja ili kiretaža iz nekog drugog razloga) koji su mogli uzrokovati stvaranje unutarmaterničnih priraslica (intrauterinih sinehija) ili oštećenost funkcionalnog endometrijskog sloja. Svakako bi trebalo učiniti serijsko mjerenje debljine i prokrvljenosti endometrija kroz ciklus tehnikom obojenog doplera (po mogućnosti učiniti i trodimenzionalno ultrazvučno mjerenje endometrijskog volumena koje bi moglo doprinjeti važnim kliničkim podacima). U slučaju sumnje na izostanak cikličkih promjena bila bi indicirana dijagnostička histeroskopija koja će potvrditi ili opovrgnuti sumnju na postojanje intrauterinih priraslica. Prilikom istog zahvata može se provesti endometrijska biopsija s potonjom histopatološkom analizom endometrija. Nakon prezentacije učinjenih nalaza može se u dogovoru s liječnikom učiniti operativna histeroskopija (otklanjane unuetarmaterničnih priraslica).