Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje o trudnoći


Autor Poruka

Katja

15.05.2002. 08:39

Poštovana dr.Kupešić,


prije svega željela bih pohvaliti Vaš trud na ovim stranicama i pitati Vas za savjet.

Danas mi je 38. dan ciklusa, a trudnoću sam otkrila na 32.dan što je potvrdila i BHcg koja se nakon 48 sati udvostručila ( čak je bila nešto i viša i rekli su mi da je to ok ) no muče me dva problema:

-pijem već 5 dana 4x500mg eritromicin zbog ureaplasme, trebam li nastaviti s terapijom zbog trudnoće i do kada, da li može eritromicin škoditi i da ili će pomoći u zaštiti ploda od ureaplasme i koliko je ona opasna??

- još uvijek se ne osjećam trudnom-jedini simptom su blago povećana prsa ne jako bolna, smanjen apetit te povremeno štrecanje u križima

Molim Vas da mi odgovorite kolike se šanse da je sve u redu s trudnoćom i da li je plod već vidljiv na uzv jer bi otišla na pregled?

Unaprijed se zahvaljujem.

Puno pozdrava iz sunčane Istre

Katja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.05.2002. 15:34

Poštovana,
Ne morate brinuti zbog primjene Eritromicina tijekom prvog tromjesečja trudnoće, jer ovaj preparat nema nepoželjnog učinka na zametak niti u tako ranoj gestaciji. Preporučila bih stoga nastavak antibiotskog liječenja, jer se Ureaplasma svakako treba iskorijeniti.
Također ne morate brinuti zbog toga što nemate subjektivnih smetnji vezanih uz trudnoću: primjereni porast beta hCG-a je najbolji dokaz da je sa trudnoćom ssve u najboljem redu.
Ultrazvučni pregled bilo bi najbolje učiniti sa 7-8 tjedana gestacije,jer se tada s velikom preciznošću vide konture embrija, ocjenjuje regularnost srčane akcije te analizira oblik i veličina žumanjčane vrećice. Ukazala bih Vam i na potrebu da prilikom prvog UZV pregleda dogovorite naredni kontrolni pregled između 11. i 14. tjedna trudnoće kada se radi procjena ultrazvučnih biljega za kromosomopatije (procjena debljine nuhalnog nabora). Puno sreće.