Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menoragia/Ergometrin


Autor Poruka

~Ria ~

13.12.2010. 19:50

Pozdrav,

Obračam Vam se jer ne znam gdje drugdje dobiti odgovore i informirati se o problemu kojega imam. Od svoje ginekologinje ne dobijam objašnjenja, pa se tako većinom informiram sama (zbog pretprpanosti ostalih neprivatnih ginekologa nisam u mogućnosti promjeniti liječnika).

Već nekoliko godina vodim bitku s neredovitim menstruacijama (1984. sam godište, menstruaciju imam od 12. god., spolno sam aktivna), uzrok su mikrocistični jajnici. Do sada su one obično "preskočile" ciklus. Nisu bile neuhvatljive, niti prebolne. Pokušala sam s kontracepijskim pilulama (Yasim) te kontr. flasterima regulirati, no kako se nisam osjećala dobro, a podršku i kontrolu liječnice nisam imala, prestala sam s konzumacijom.

Cijelu ovu godinu imala sam redovite menstruacije, ciklus od 31 dan u trajanju 5-6 dana. Sada mi se dogodilo da su mi se spojila 2 ciklusa. Mjesečnica od 1. 11. (ona prije nje je bila 4. 10.) je trajala duže no inače, i s neredovitim razmacima nakon menstruacije, znalo mi se događati da se pojavi ili sluzava krv ili komadi zgrušane krvi, neki dan nešto, neki ništa. To "brljanje" dan-dva ima, pa 2 nema, pa se opet pojavi, potrajalo je sve do novog ciklusa (27.11.) koje je također bilo dužeg trajanja (9 dana, vrlo obilan, i po prvi put s izrazito puno komada zgrušane krvi). Upoznala sam liječnicu sa slučajem, koja mi je rekla da se javim po prestanku menstruacije.

Kad sam konačno pomislila da je gotovo, i smireno čekala na već naručeni termin, 4 dana nakon ponovno se pojavilo obilno krvarenje. (od 11.12.)

Bila sam kod liječnice danas (primala me prije zakazanog termina). Da nije papira koje mi je dala za bolovanje, pojam ne bi imala što si misli i što je zapisala (TVUZV _ UTERUS AP - 3,49CM, ENDOMETRIJ 0,82 CM, DO - 2,53 CM mikrocističan, LO -2,96 cm mikrocističan) Prepisala mi je Ergomterin 2x1, s obveznom kontolom nakon 2 dana. S obizirom da ne ću dobiti odgovor i objašnjenje ukoliko sama ne pitam, možete li mi reći što sve trebam znati, što pitati, što zatražiti?

Svjesna sam da bi mi privatan liječnik bio spas, no zaista nisam u mogućnosti priuštiti si pregled.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.12.2010. 22:42

Poštovana, ima tu više stvari koje i nisu jasne.
1.Veličina materinice 3,5cm? Doima mi se premalo.
2.Mikrocistični jajnici ? Da li ste učinili hormonsku obradu?
3.Zaustavljanje menoragije ? uz Ergometrin? To se baš i ne promjenjuje.
Kod mladih žena, kao što ste radi se o hormonskom disfunkcijskom krvarenju, pa je i zaustavljanje krvarenja hormonsko.
Svakao bi trebalo učiniti hormonsku obradu 3-5. dan ciklusa, te hormone štitnjače za početak.

~Ria ~

14.12.2010. 13:50

Zahvaljujem se na odgovoru, a pokušat ću odgovoriti i na vaša pitanja.

Veličine koje sam jučer dala sam prepisala s papira koje mi je ginekologinja dala da dam svojoj liječnici zbog pravdanja bolovanja. Nije mi nikad ništa spominjala u vezi proporcija, iako mi je pri svakom posjetu radila UZV.

Misterija oko mikrocističnih jajnika je zavijemna velom tajne. Nikada mi nije pridavala veliku pažnju, osim kad su se pojavili problemi (niti me slala na neke dodatne pretrage).

Jedina pretraga na kojoj sam bila je 2008., kada sam mjesečnicu dobila nakon više od 80 dana. Tada mi je prepisala Dabrostone (ipak mi je trebalo duže da dočekam mjesečnicu od onoga što je ona rekla) nakon njega učinila sam pretragu 7. dan ciklusa (FT4 15.3, FT3 4.00, TSH 3.873, DHEAS 3.33, E2 137, LH 7.13, FSH 6.36, PROLAKT 146, FTESTO 8.78). Kad sam donijela nalaze, rekla je da ne vidi nikakve probleme da je to sve u redu. U zadanim intervalima nije mi se podudarao E2, a na moj upit odgovorila je kako je to vjerojatno trenutni pokazatelj, ne mora biti da je to tako, jer se to mijenja i ne možemo sa sigurnošću tvrditi što i kako ukoliko ne želim ostati trudna ona ne može primjenjivati terapiju.
Ne znam koliko sam uspjela odgovoriti na pitanje o hormonskoj obradi, ali to je sve što vam mogu reći, jer je bilo jedino.

Ergometrin mi je dala kako bi svo krvarenje (koje trenutno imam) što prije isteklo. Rekla mi je da se vidimo u srijedu (sutra).

Do sada mi je bilo lakše ne misliti i nerazbijati glavu o tome, s pitanjima na koje nemam odgovor. Pripisivala sam to mlada sam, borit ću se i nosit s time kad budem morala, svjesno, znajući da je greška. Kockice se slažu, krajnje je vrijeme da dobijem bitku! Da ne budem Don Qiuchotte prinašla sam Vas kao saveznike!

Unparijed Vam hvala na svemu

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.12.2010. 22:45

Poštovana, ne slažem se u mnogo čemu sa mišljenjem Vaše liječnice.
Što se tiče kao prvo hormonske obrade nije normalno da imate inverziju LH i FSH , jest da je blaga ali ipak postoji, što nije normalno.
Što se tiče Vaših jajnika preporučio bih dokle god ne planirate trudnoću uzimanje kontraceptiva(naći primjerene Vama i nalazima)
Uz njih će se stvari djelomično popraviti.
Veličina maternice to svakako treba provjeriti.
Dakle još terapija Ergometrinom za koju smatram da je opsolentna u Vašem slučaju mikrocističnih jajnika i disfunkcijskog krvarenja.

uporna

14.12.2010. 23:56

Nalaz je necitko rukom napisan.Na papa testu pise ascus,susp.cin l molim hpv tip detaljnju kolposkopiju.kontrola za 4 mjeseca.Sem toga mjesecnice su se poremetile.Dolaze po dva dana pa opet nakon 15 dana i opet traju po dva na ili tri dana.A sto se tice kad sam radila test HPV ovako piše:BrojneO.N sa izraženom vaskularnom šarom.Schiler + -.Uzet bris za tip .HPVa.Nalaz za HPV ce tek bit gotov oko 20.12a radila sam ga 10.12A Što se tiće nalaza za plastićnu operaciju tako je necitko napisan rukom stvarno ga nemogu procitat.Ima smetnje pri mokrenju bila sam i na urologiji radila mikcionu cistoureografiju i jos jedan nalaz gdje su mi mjehur punili i rengenom snimali i taj nalaz je pokazao da je mjehur spadnut nije na svom mjestu.Imam ceste nagone na mokrenje,i osjecaj da se cijeli abdomen spusti i bolove u debelom crijevu odnosno zigove.Evo upravo sam pocela pripremat nalaze za tu plasticnu operaciju i jos me interesuje hocul poslije nje imat probleme prilikom odnosa jer se to desavalo do sad.Ja sam imala 6 spontanih pobacaja stim da mi je zadnji spontani bio 2008god. nosila sam blizance trudnoca je bila 12 na 13. nedjellja.Nikakvu terapiju nemam dok ne stignu nalazi al ja sam na svoju ruku uzela canesten kremu sa aplikatorima jer je miris neugodon i iscjedak je uvije zelono i ili smeđe boje.Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.12.2010. 10:40

Poštovana, kod Vas će se učiniti podizanje vrata mjerura točnije podizanje mokraćne cijevi jednom od sling metoda.
Danas postoje razne varijacije korektivnih operativnih zahvata koji se primjenjuju kod stresne inkontinencije.
Ispred mjehura se ugrađuju trake sa kojima se podiže mokraćna cijev . Zahvat nije previše zahtjevan i ne traje previše.
Nakon toga neće vam bježati mokaća i imat će te manje bolove kod odnosa. Samo je važno da nakon toga ne podižete težak teret.

~Ria ~

08.01.2011. 15:20

Pozzdrav,

Javljam se jer sam ponovno u nedoumici. Krvarenje je prestalo nakon 4. dan uzimanja Ergometrina.
Na kontrolnom pregledu sam dobila terpiju Duphastone 2x1, 10 dana. Liječnica mi je rekla da nakon završetka terapije treba nastupiti redovno krvarenje, te da se po završetku javim na pregled.
25. 12. sam završila terapiju Duphastoneom, no krvarenje još nije nastupilo.
Ukoliko sam dobro shvatila, uobičajeno je da nastupi do 10 dana nakon zaršetka terapije, što kod mene nije slučaj.

Uspjela sam promjeniti liječnicu, no sada sam trenutno bez liječnika dok se ne obavi prijenos pacijenta (nova liječnica mi je rekla da prijenos otprilike traje mjesec dana), a ukoliko je i završen, moja nova liječnica je trenutno na godišnjem.

Što mi je činiti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.01.2011. 22:25

Poštovana, pričekajte još nekoliko dana da dođe krvarenje. Terapija duphastonom je u redu mislim da će Vam dugoročno pomoći.