Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menstruacija


Autor Poruka

davorka

01.04.2002. 22:10

Moj problem je menstruacija. Imam 37 godina i preboljela sam Hodgkin. Posljednja kemoterapija, od ukupno 9 ciklusa COPP/ABV, u 11. mj.2000.
Prošle godine imala sam četiri menstruacije, u nepravilnim razmacima, a između posljednje dvije je 6 mjeseci bez krvarenja. Ima li ikakve nade da se ciklusi poravnaju sami od sebe ili ću se morati liječiti.
Kakve pretrage bi trebala obaviti? Koliko je opasno ne poduzeti ništa i čekati

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.04.2002. 17:22

Poštovana,
S obzirom na Vašu primarnu bolest (mb Hodgkin) i devet ciklusa kemoterapije neredovitost menstruacijskih ciklusa vjerojatno je uvjetovana iscrpljenjem ovarijske rezerve. Da bi se ova hipoteza potvrdila bilo bi neophodno učiniti hormonsku analizu kako bi se procijenila vrijednost folikulostimulirajućeg hormona (FSH), luteinizirajućeg hormona (LH), estradiola (E2) i prolaktina (PRL). Na temelju Vašeg hormonskog nalaza , te nakon ginekološkog i ultrazvučnog pregleda kojima će se odrediti veličina i prožiljenost jajnika moći će se predočiti stanje Vaših jajnika i mogućnost ev. spontane regulacije menstruacijskog ciklusa.