Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menstruacija


Autor Poruka

Sneze

07.07.2019. 11:05

Imam 38 godina. Za 1.5 godina imala sam tri pobacaja. Nakon zadnji pobacaj moja menstruacija traje po 8 dana. Bila kod dva doktora,pregled,ultrazvuk,PAPA test uredu. Pet dana od ciklusa,krv mi je crvena a ostali tri kao rgja boja. Radimo na bebu. Zelimo dete. Dali je sve u redu sa meni? Dali uopste vishe bi mogla da imam decu? Ako nije sta bi trebalo da uradim za da sve bude ok? Hvala vama

Ivo Balenović, dr. med.

07.07.2019. 18:20

Poštovana, potrebna je obrada infertiliteta - zbog tri pobačaja unutar godine i pol. Savjetujem da uradite kompletnu hormonsku analizu, testove na trombofiliju i bakteriloške briseve, te da Vi i suprug odredite kariogram. Dalje će se postupati prema nalazima. .

DmitraJ

08.07.2019. 08:40

Poštovani,
Zanima me da li bilježim dan kada primijetim samo malu količinu krvi u iscjedku (smeđi iscjedak ili malo svježe krvi) kao prvi dan menstruacije?
I da li je normalno da mi ciklus osciluje u dužini trajanja (nekad mi ciklus traje 28. dana, a nekada (češće) između 30 i 32 dana)?
Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

08.07.2019. 16:25

Poštovana, kao prvi dan menstruacije računa se kad počinje uobičajeno krvarenje. Normalno je da ciklusi variraju.

Sur123

26.07.2019. 13:35

Postovani,
Pocela sam osjecati zarenje u podrucju stopala i saka. Ne osjecam trnce niti ukocenost. Samo vrucinu. Za 5 dana mi folazi mensutracija po pilulama. Osim toga, iako ne mogu naci temu na forumu pivezanu s time, doktorica je s obzirom da imam bolove u koljenu (ranije su mi rekli da je hodnromalacija patele),mozda bi to moglo biti vezamo s time. Doktorica me na reumatologiji poslala na dodstne pretrage krvi urina i stitanjace iako smatra da nije nista. Moze li to biti pivezano s nadolazecom mjesecnicom , umorom i uzrokovano stajanjem 8 sati na poslu?
Vrlo sam uplasena s obzirom da nikad mi sake isu bile tako tople i da osjecam slabost u cijelom tijelu.
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

26.07.2019. 23:50

Poštovana, navedeni simptomi nemaju veze s pilulama. Moguća da je vezano uz živce ili cirkulaciju. Savjetujem pregled neurologa.

ketty3

15.10.2019. 10:40

Poštovani,
Imam 25 godina. Unazad dvije godine imam probleme s menstruacijom odnosno svaki mjesec nekoliko dana prije uobičajenog krvarenja nastupa smeđi iscjedak, on traje otprilike 3-4 dana dok ne krene uobičajeno krvarenje. Osim toga imam probleme s bolnim ovulacijama, svaki mjesec točno osjećam koji me jajnik boli i to nekad bude veoma bolno. Osim toga u vrijeme menstruacije često imam bolne migrene koje traju po 3 dana. Redovito radim papa test, i uzv, ginekolog mi nikad nije spominjao ciste a papa uvijek uredan uz upale uzrokovane candidom. Što bi moglo biti u pitanju, hormonalni disbalans? te da li navedeni problemi (smeđi iscjedak prije menstruacije) ima kakav utjecaj na plodnost te održivost trudnoće kada se jednom odlučimo na taj korak. Prije 6-7 godina koristila sam Lindynette 20 no takvu konracepciju ne koristim više zbog pogoršanja krvne slike i problema s crijevima (nije ni potrebno).
Lijep pozdrav,

Ivo Balenović, dr. med.

15.10.2019. 23:20

Poštovana, prema navedenom radi se o slabijoj funkciji žutog tijela. Žuto tijelo nastaje nakon ovulacije i luči hormon progesteron koji priprema sluznicu maternice za implantaciju zametka. Ukoliko ne dođe do oplodnje, žuto tijelo propada, razina progesterona naglo pada i dolazi do menstruacije - odbacivanja sluznice. Kod slabije funkcije žutog tijela dolazi do laganog krvarenja prije same menstruacije. Takvo stanje liječi se primjenom gestagena (progesterona) u drugoj fazi ciklusa. To je pogotovo potrebno kada se žena odluči za trudnoću. Uz terapiju ne bi trebalo biti nikakvih problema kod ostvarivanja trudnoće.

NiLaDa

12.11.2019. 21:05

Poštovani,
prije godinu dana klasičnom operacijom operirala sam veliki miom na maternici. Maternica je sačuvana, a pola godine nakon toga pojavile su se bolne menstruacije. Bol je lokalizirana lijevo, u predjelu lijevog jajnika i praćena je snažnim i bolnim grčevima u crijevima, a nestaje nakon otprilike dva dana. Ultrazvuk, Papa test i svi vaginalni brisevi su uredni. O čemu bi se moglo raditi?

Ivo Balenović, dr. med.

13.11.2019. 11:20

Poštovani, kod žena u generativnoj dobi bolovi u jajniku mogu biti posljedica ovulacije. Ovulacija se dešava oko sredine ciklusa. Prilikom ovulacije dolazi do prskanja površine jajnika, izbacivanja jajne stanice, te krvarenja na mjestu ovulacije koje može biti popraćeno bolovima. Zbog lučenja hormona u drugoj fazi ciklusa i menstruacije mogu biti bolne, jer ti hormoni uzrokuju grčenje glatke muskulature maternice (ali i ostalih organa koji sadrže glatku muskulaturu). Zbog toga menstruacije nekad mogu biti popraćena grčevima u crijevima i proljevom.