Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikrocistični jajnici


Autor Poruka

bjanka

07.11.2001. 13:16

Poštovana doktorice!
Od prve menstruacije do sada nemam redovite cikluse(a kada imam onda su to lagono bolni i traju 5-6 dana) ali tome nisam prije pridavala pažnju jer sam mislila da će se ciklusi urediti jer su mi tako liječnici govorili.Kod ginekologa sam bila prvi puta sa 18g(sada imam 26) i od tada sam išla na redovite kontrole i citološki nalazi su uvijek pokazivali manje upale za koje nisam dobivala nikakove terapije osim jednom kada je nalaz pokazao CIN 1 išla sam na kolposkopiju ali ni tada nije bilo ništa.Prošle godine u ljeto sam dobila menstruaciju u mjesecu srpnju i od tada do Nove godine svaki drugi mjesec mi je ginekolog prepisivao tablete koje su izazivale jako oskudno(smećkasto)krvarenje.U siječnju sam završila u bolnici jer mi je prilikom pregleda pukla cista i 5 dana nakon toga je uslijedilo krvarenje.Išla sam na UZV i pratila kako cista nestaje ali tupa bol nije prestajala a menstruacije se nisu pojavljivale osim ako mi liječnik nije dao Dabrostone ili Provere!Promjenila sam liječnika(jer sam htjela drugo mišljenje) i nova doktorica mi je ustanovila da imam mikrocistične jajnike te mi prepisala terapiju s Diane-35.Mene zanima da li se takove ciste mogu pojaviti u jednom mjesecu ili sam ih imala i prije,kako se to odražava na moju plodnost,i da li su bolovi koje konstantno osjetim uzrokovani tim cistama(u predjelu jajnika i maternice)?
Unaprijed zahvaljujem
Bjanka

Doc dr. sc. S. Kupešić

09.11.2001. 15:39

Poštovana gospođice Bjanka,
U Vašem slučaju zasigurno bi trebalo učiniti hormonsku analizu kako bi se potvrdio nalaz mikro ili policisitčnih jajnika. Bilo bi uputno učiniti FSH,LH,E2, PRL, testosteron, androstendion, SHBG, DHEAS. Uobičajeno je ove pretrage učiniti između 3. i 8. dana m. ciklusa. Tek nakon uvida u Vaš homronski status i detaljog ultrazvučnog pregleda trebalo bi ordinirati hormonsku terapiju. Diane 35 smatraju se dobrim izborom za ovu vrstu hormonskog poremećaja, ali s obzirom da se radi o hormonskoj terapiji treba redovito kontrolirati kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, koagulogram, hepatogram i urin sa sedimentom. S obzirom da ova vrsta homornske poremetnje može biti povezana s rezsitencijom na inzulin preporuča se odrediti i razina šećera u krvi, po potrebi učiniti test opterećenja glukozom i učiniti lipidogram. Ukoliko imate problema s maljavošću i/ili aknama, ovi poremećaji također spadaju u poremaćj vezan za policistične jajnike. Kao što vidite obrada ovog poremećaja je složena, zahtijeva strpljenje i stalni nadzor i regulaciju menstraucijskih krvarenja. Željela bih napomenuti da je ova vrsta poremećaja različita od ciste koju ste pratili prilikom prethodne hospitalizacije. S obzirom da je ovaj poremećaj vezan uz izostanak ovulacije može biti povezan s neplodnosšću, ali se može efikasno tretirati primjenom lijekova za poticanje ovulacije (stimualcija ovulacije). S obzirom da se radi o difuznom uvećanju oba jajnika neke pacijentice mogu osjećati nadutost, pa i pritisak u maloj zdjelici. Ipak, treba isključiti drugi uzrok sličnih simptoma, kao npr. upale.