Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miom


Autor Poruka

JustMe88

28.06.2019. 22:20

Poštovani, vec par godina (svakih 6mj) kontroliram miom koji se sad na zadnjem pregledu povecao za 2cm (sada je preko 6cm). Nalazi se na vanjskoj strani, kod mjehura.Nikakve probleme ne uzrokuje. Nisam rodila, al planiramo trudnocu!! Dr. mi je spomenula neke tablete, koje bi mi mogle pomoci.. ili operaciju. Sto je po vama bolje? Koliki je oporavak od operacije, kada bismo onda mogli krenuti na bebu?? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2019. 12:05

Poštovana, budući da je miom na vanjskoj strani i ne deformira šupljinu maternice, neće biti zapreka u trudnoći. Ukoliko bi Vam radio smetnje kao što su bolovi, problemi s mokrenjem, pritisak najbolje ga je maknuti operativnim putem. U liječenju mioma mogu se koristiti i hormonski preparati - (Esmya) koji dovode do smanjenja mioma. Terapija se provodi u dva ciklusa po tri mjeseca, a moguće su nuspojave poput valunga.

JustMe88

04.09.2019. 16:00

Poštovani, Esmya tablete su hormonska terapija, ili? Kolika je prosječna uspješnost terapija? Dal se preporučuje neka posebna prehrana? Čitala sam da je odličan pripravak od čuvarkuće + med. I da treba izbaciti šećer. Hvala unaprijed! LP

Ivo Balenović, dr. med.

04.09.2019. 17:40

Poštovana, ulipristal acetat (Esmya) je selektivni modulator progesteronskih receptora. Esmya blokira progesteronske (hormonske) receptore u mišićnom dijelu maternice, sluznici maternice i hipofizi. Tako smanjuje veličinu mioma za operaciju ili trudnoću. 85% pacijenata ima klinički značajnu redukciju volumena mioma. Pripravci od čuvarkuće i meda su odlični prirodni lijekovi. U prehrani treba izbjegavati rafinirani šećer.