Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


misljenje


Autor Poruka

Lejla

11.02.2002. 10:50

Postovana dr. Kupesic,
imam 24. god., a suprug 30. god. U braku smo vec 2 godine. Imamo problem pa se nadamo da bi ste nam vi mozda mogli pomoci.
Radi se o, kako je moj ginekolog napisao, sterilitet prim. Naime ja sam uradila testove koji su pokazali da nemam nikakvih problema, ali i pored toga uzimala sam po preporuci ginekologa Klomifen i Dabroston, medjutim, do zaceca nije doslo. Onda je ljekar preporucio da suprug uradi spermogram koji je pokazao sljedece:
Volumen 3, ph 8, viskoznost 0, Broj spermatozoida u cm3 68 750 000, progresivno pokretnih 5%, slabo pokretnih 10%, nepokretnih 85%. Nakon toga, ljekar je preporucio da suprug uzima vibramicin zbog moguce upale koja bi mogla izazvati ovakav nalaz, te da ponovo uradi nalaz. Drugi nalaz je pokazao samo neznatno poboljsanje: progresivno pokretnih 6%, slabo pokretnih 14% te nepokretnih 80%, ali je doslo do smanjenja broja spermatozoida na 30 000 000. Urolog je ustanovio da se radi o dg. varicocella testis sin. oligoastenospermia i preporucio operaciju. Ono sto mene, odnosno nas, zanima jeste kakva je to operacija, jer je ljekar spomenuo da bi se napravio hirurski zahvat na nekoj veni koja utice na kvalitet sperme, navodno stvara pogodnu temperaturu za stvaranje spermatozoida, da li je to komplikovana operacija te da li je moguce sa ovakvim nalazom izbjeci zahvat s obzirom da sam ja "zdrava" i nemam nikakvih problema. Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.02.2002. 22:03

Poštovana,
Vaš je liječnik precizno opisao mehanizam po kojem varikokela može progresivno narušavati kvalitetu sjemena i razloge zbog kojih treba planirato ovakav zahvat. S obzirom da dolazi do progredirajućeg slabljenja kvalitete ejakulata preporučila bih da se dogovorite s urologom za operativni zahvat koji spada u rutinske operacije i skupinulakših operacija na području muške neplodnosti. Nakon provedene operacije ubrzo će se očitovati rezultat i moći učiniti ocjena poboljšanja kvalitete spermiograma o čemu će ovisiti odabir metoda pomognute oplodnje.