Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


triple test- molim hitan odgovor


Autor Poruka

Daja

11.02.2002. 09:53

Poštovana Dr!
Ušla sam u 16-ti tjedan trudnoće, imam zdravog sina od 4 godine i dva spontana pobačaja u 7 i 8 tjednu trudnoće.
Muž i ja bili smo kod genetičarke i prošli sve testove koje je preporučila i svi su bili o.k., i ona je preporučila kod slijedeće trudnoće triple test.
Moj ginekolog mi govori da je sve u redu koliko on vidi ali mi je ostavio da sama odaberem da li ću ga napraviti.
Međutim, ja sam u nedoumici, pročitala sam da je triple test točan otprilike 70%, a pošto živim na Braču što znači da sama šaljem krv u Zagreb DHL-om ne znam koliko je to uopće pouzdano.
Molim Vas za savjet, samo mi nemojte reći da dođem u Zagreb.

P.S. Imam 30 godina, a zadnja mjerenja ultrazvukom bila su 23.01.(13. tj.) i neke vrijednosti su: CRL= 74 mm, BPD= 24 mm, Malformacije=neg
Napominjem da sam zakleti nepušač, uzimam samo paracetamole za migrenu, a šećer mi je 4,12, a hemoglobin 120
Srdačni pozdravi sa Brača!

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.02.2002. 22:12

Poštovana,
Mislim da morate biti svjesni nezahvalne pozicije u koju ste me doveli rečenicom "samo mi nemojte reći da dođem u Zagreb". Mislim da bi bilo neodgovorno, s obzirom na Vašu reprodukcijsku anamnezu i 2 spontana pobačaja, ne izjasniti se da se Vaša četvrta trudnoća mora smatrati visoko rizičnom i da je stoga nužno zatražiti pomoć genetskog savjeta s obzirom da nije razjašnjena etiologa dvaju spontanih pobačaja. Naime, rani spontani pobačaji najčešće su uvjetovani kromosomskim abnormalnostima koje se otkrivaju kariotipizacijom fetusa (punkcija plodove vode ili biopsija korionskih resica), a probirni testovi poput triple testova služe samo za screening zdrave populacije kako bi se otkrile pacijetnice s povišenim rizikom koje se potom upućuju na dijagnostičke pretrage (amniocentezu i sl). S obzirom na Vašu dislokaciju možete se u dogovoru s liječnikom podvrgnuti probirnom testu i odaslati krv DHLom kako biste ocijenili svoj relativni rizik, ali s napomenom da to nije dijagnostički test koji će Vam dati apsolutno pouzdani rezultat. Mislim da biste se trebali detaljnije porazgovarati s Vašim liječnikom i ginekologom koji najbolje poznaje Vaše poteškoće, koji je sam učinio ultrazvučni pregled i može objektivnije sagledati Vaš rizik u ovoj trudnoći.