Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje lječnika


Autor Poruka

Damira

13.03.2002. 13:55

Imam 49 godina. Materični uložak (spiralu) imam 20 godina. Još uvijek imam uredan menstrualni ciklus. Prije tri mjeseca na ginekološkom i ultrazvučnom pregledu dijagnosticirana mi je cista na l. jajniku veličine 20 X 10 mm i miom na maternici veličine 15 mm. Papa nalaz je bio IIIb. Kontrolni Papa nalaz prije dva tjedna bio je III a. Ordiniran je Medazol i Geonistin vag. Danas mi je učinjen vaginalni color dopler, potvrđena je cista i miom ostalo b.o Na upit dali bi bilo poželjno izvaditi spiralu odgovoreno mi je da to nije potrebno, jer da ona dobro stoji. Zabrinuta sam, te stoga molim za Vaše mišljenje. Sa štovanjem, Damira

Doc. dr. sc. S. Kupešić

14.03.2002. 11:26

Poštovana,
Smatra se da intrauterini uložak treba odstraniti u petogodišnjem intervalu jer je zamjećeno da dugo ostavljeni ulošci češće dovode do komplikacija od kojih su najčešće upale. S obzirom da se kod Vas radi o odstupanju u Papa nalazu bilo bi preporučljivo učiniti ciljani cervikalni obrisak, te nakon provođenja terapije ekstrahirati spiralu. Cistična lezija i miom opisanih veličina nisu razlog zabrinutosti, ali ih treba redovito kontrolirati.