Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mnogo pitanja


Autor Poruka

Sanja

02.06.2002. 01:45

Postovana doktorice,

interesuju me nekoliko stvari:
1. Poslije snosaja od koga sam zanijela osijetila sam ostre bolove trbuha, tako jake da nisam mogla ustati iz kreveta.Objasnenje ginekologa je bilo da se u tom momentu desila oplodnja. Meni zanima u stvari, poslje koliko vremena u prosjeku spermatozoid dolazi do jajne celije i oplodi je i slazete li se sa misljenja mog ginekologa?

2. Moja je sestra bila narucena za IVF ovaj ciklus, primila je Pergonal i Suprefact, ali dogodilo se da je estrogen pao na razine 10 puta manje nego prije terapije, pa nije doslo do razvoja folikula. Nas zanima zasto se to dogodilo i cemu sluzi Suprefact. Sledeci pokusaj je za 7mj., sa Pergonal i Metrodin. Buduci da nemam nikakve podatke mozete li mi reci ovako preko interneta, sto Vi mislite o ove terapije?

3. Imam ekstremno male grudi, u siroj porodici jedini sam slucaj, pa bila sam kod endokrinologa koji ih je samo pogledao i "zakljucio" da su stvarno male, a njegova je terapija bila-trudnoca: rekao je da misli da ce to rijesiti moj problem, buduci da ovde genetika nije kriva. Nazalost, ni trudnoca, niti dojenje nisu bili od pomoci: sada su mekse i doimaju se cak i manje. Ako je od vaznosti, imam 27god. redovni ciklusi i 1 dijete. Trebam li obaviti neke pretrage?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 11:44

Poštovana,
Ne bih mogla povezati nastup opldonje s bolovima koje ste singalizirali tijekom snošaja. Ukoliko bol nije potrajala i nije se ponovila ona nije razlog posebnoj zabrinutosti, svakako uz uvjet da ste ginekološkim pregledom i ultrazvučnim nalazom isključili postojanje bilo kakve patologije. Ponekad se bol može javiti u sredini ciklusa kao posljedica ovulacije. Oplodnja se dešava tijekom 24 do 48 sati nakon ovulacije odn ejakulacije.
Što se tiče pitanja vezanog uz IVF postupak Vaše sestre obje terapije smatraju se primjerenima za provođenje IVF postupka. Suprefact se daje u svrhu sprečavanja nekontroliranog LH porasta koji može narušavati kvalitetu aspiriranih oocita. Kod pacijentica koje spadaju u skupinu "low respondera" (neočekivano slabi odgovor jajnika u postupku stimulacije) uobičajeno se daje kombinacija Pergonala i Metrodina.
Dojke, njihov izgled i veličina ovise o konstituciji, a svakako i o hormonskom statusu. Ukoliko nemate nikakvih endokrinoloških nepravilnosti zasigurno se radi o konstitucionalno manjim dojkama. Vaš liječnik je u pravu da se dojke povećavaju tijekom trudnoće i laktacije /dojenja/ , no takav je nalaz najčešće samo privremen.