Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Moguća neplodnost?


Autor Poruka

Ivan

25.02.2002. 21:30

Štovana, molimo Vas da nam pomognete u pojašnjenju dobivenih nalaza (supruginih i mojih), koje Vam prilažemo.
Moj spermiogram: Volumen: 4.5
pH : 8.0
Konc. sperm.: 43
br. sperm. u sjem.: 193
Likvefakcija: 1
Vitalnost: 39
Motilitet: 30
brzo prog: 20
sporo prog: 6
stacionarni: 4
nepokretni: 70
Leukociti: 0-1
Morfologija
normal. oblici: 40
patol. obl. glave: 53
patol. obl. sred. dijela: 7
patol. obl. repa: -
Cink: 1.3
Kisel. Fosfataza: 1010

Suprugin ginekološki nalaz:

Uterus normalne veličine i morfologije. Endometrij sekrecijski desni jajnik adheriran uz uterus sa antralnim folikulima, retrouterino uz uterus desno ispod jajnika segmentalno formirani avaskularni anehogeni odjeci H Y D R O S A L P I N S K A_a. Lijevi jajnik B.O. urednog topografskog odnosa prema uterusu.

DG: Residija post adnexit.l.dex/H Y D R O S A L I N X/

Sa zahvalnošću i štovanjem!

Doc. dr. sc. S. Kupešić

26.02.2002. 11:47

Poštovani,
Nalaz u supruge govori u prilog tubarnog faktora neplodnosti koji upućuje na potrebu izvnatjelesne oplodnje. Ipak, preporučam učiniti dopunsku obradu koja uključuje laparoskopiju kako bi se direktnom vizualizacijom procijenio stupanj oštećenja jajovoda. Nalaz spermiograma dostatne je kvalitete za postupak izvantjelesne oplodnje.

Ivan

26.02.2002. 19:41

Zahvaljujemo Vam na brzom odgovoru, ali razmišljajući laički, što s zdravim jajnikom, te potom prirodnim načinom oplodnje. Zar to nije dostatno za isti, normalno uzimajući u obzir cikluse, jer je lijevi jajnik i jajovod zdrav.

Unaprijed se zahvaljujemo na odgovoru te se ispričavamo ako Vam oduzimamo puno vremena.

S štovanjem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.02.2002. 21:34

Poštovana,
Da bismo saznali da li je preostali jajovod funkcionalno sposoban za transport gameta moraju se učiniti dopunske pretrage od kojih je najbolje odlučiti se za laparoskopiju kojom ne samo da se mogu dijagnosticirati promjene na ginekološkim strukturama već se mogu i operativno odstranjivati i korigirati. Prema tome, u daljnjoj bi obradi savjetovala laparoskopsku evaluaciju jajovoda i nakon toga donošenje odluke o optimalnom liječenju neplodnosti. Moram napomenuti da supruga mora biti svjesna povećanog rizika za izvanmaternično začeće s obzirom na uočljivo poremećen anatomski odnos struktura u području desnih adneksa. I svakako, mnogo toga u odabiru liječnja ovisi o drugim faktorima, životnoj dobi oba partnera, hormonskom nalazu, urednosti cervikalnog obriska, postojanju ili nepostojanju ovaulcije u spontanom ciklusu, trenutačnim infekcijama, upalnim bolestima male zdjelice u prošlosti sl

Ivan

28.02.2002. 08:32

Cijenjena doktorice Kupešić.

Još jednom Vam se obostrano zahvalujemo na Vašoj požrtvovanosti i trudu u davanju odgovora. Ovo je zbilja pametna stvar i bar nekakova pomoć, jer iz tzv. "službenih izvora" je gotovo pa nemoguće dobiti nekakav smislen odgovor.

Što se tiče gore spomenutih faktora mogu Vam na ovaj način još reći da smo supruga i ja stari 30 godina, ne pijemo, ne pušimo, nismo pretili tj. živimo nenakav relativno zdrav život. Prošle godine smo preboljeli Clamidyu, obadvoje smo liječeni u isto vrijeme, te smo i izliječeni po zadnjim pretragama.

Ukoliko bi se odlučili za od Vas navedene postupke i pretrage, molili bi Vas da nam, ukoliko to nije previše indiskretno ili bezobrazno kažete cijenu istih, tj. ako postoji nenakov Vaš interni cijenik, gdje ga možemo dobiti. Ispričavamo se zbog moguće indiskrecije.

Unaprijed hvala na odgovoru, i isprika zbog moguće neugodnosti.

S štovanjem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.03.2002. 06:27

Poštovani,
S obzirom na Vašu dob imate pravo na obradu i liječenje neplodnosti preko uputnice. Za sve obavjesti (narudžbe i potrebne detalje) možete se naručiti na telefon 01 37 12 109 svakog radnog dana od 8 do 15 h (Odjel za neplodnost Klinike za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh, Sveti Duh 64, Zagreb)