Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca i cajevi


Autor Poruka

Sara

22.02.2002. 10:17

Postovana,
zanima me da li su u trudnoci preporuceni neki posebni cajevi, a posebno me zanima utjecaj uvinog caja, kamilice i zelenog caja jer njih najcesce pijem...Koji se caj preporuca piti, treba li neke izbjegavati...Koliko je optimalno salica caja na dan..
Hvala...

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.02.2002. 22:10

Poštovana,
Čaj sadrži tein, te ukoliko se konzumira u prevelikim količinama može imati ekscitacijski učinak, poput onoga nakon konzumiranja kave. Ipak, to se dešava kada pijemo tzv. ruski čaj. Ukoliko koristite uvin čaj, tada ga možete konzumirati i u većim količinama, jer je ova vrsta čaja izuzetno korisna za isplavljavanje bakterija i spriječavanje urinarne infekcije koja se nerijetko javlja tijekom trudnoće. Kamilica se preporuča kod želučanih problema, a sve se češće piše o ljekovitom učinku zelenog čaja. Prema tome, ukoliko su to čajevi koje konzumirate mislim da nema bojazni od štetnog učinka na trudnoću.

Mara

27.02.2002. 09:10

Jedna primjedba na temu cajeva

Prije par dana kupila sam uvin caj u filter vrecicama i, na svoje veliko iznenadjenje, uocila upozorenje da se caj ne preporucuje trudnicama i dojiljama (zbog nekakvog efekta koji izaziva biljka medvetka, a koja je sastavni dio caja). I sama sam trudnica u cetvrtom mjesecu trudnoce, te sam po preporuci lijecnika uzimala uvin caj, medjutim nikad prije nisam primjetila da je navedeno upozorenje istaknuto na kutiji.

Sad sam u nedoumici sto da radim.

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.02.2002. 17:59

Poštovana,
Pretpostavljam da postoje različite vrste uvinog čaja (različiti proizvođači), jer do sada nismo imali niti jedan slučaj nepovoljnog učinka ovog sredstva na tijek trudnoće. Ukoliko Vas ovaj popratni natpis zbunjuje, nemojte inzistirati na uvinom čaju, već odaberite bilo koji oblik rehidratacije (voda, voćni sokovi, čaj od kamilice i sl)-