Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pomoć....


Autor Poruka

Hrusty25

05.02.2022. 12:05

Poštovani,
Prošli mjesec mi je zaručnica bila na normalnom pregledu kod ginekologa i nakon mj dana je zvala za papa test i rekla joj je sestra da ima bakteriju (ascus) i upalu i prepisali su joj medazol za oralnu primjenu i polygynax za vaginalnu upotrebnu....i uz to pije lyndinette vec 2 i pol godine...moje pitanje je dali tokom korištenja polygynax se smije imat spolni odnos i dali se moramo dodatno paziti pošto piše u uputama da uništava kondome i kontraceptive ili možemo najnormalnije imat spolne odnose kao do sada? (Naravno ne pazimo se pošto pije pilule)
Hvala puno

Ivo Balenović, dr. med.

05.02.2022. 21:45

Poštovani, dok traje terapija savjetujem izbjegavanje odnosa. Nakon toga ih možete najnormalnije upražnjavati, bez kondoma.

dancy11

13.09.2022. 22:10

Postovani,
Do sada sam imala tri nalaza papa testa ASCUS; 2011, 2016, 2019. Nakon drugog nalaza radena je kolposkopija koja je pokazala neke sitne promjene po ginekologu nebitne, briseve koji su bili ok i test na hpv koji je bijo uredan bez virusa. Svaki put sam dobijala neke vaginalete kojima bi to proslo i sljedeci papa testovi su bili ok radeni u meduvremenu izmedu ova tri koja nisu bila ok. Prosli papa test iz 2019 koji je bio askus sam dobila Abothyl vaginalete i Ginela vaginalete nakon ti terapija su mi papa testovi bili ok uredni. Od te 2019g do sad sam sigurno radila jos tri ili cetri papa testa koja su bila uredna.

Ovaj mjesec sam opet radila papa test koji je pokazao opet ASKUS nikakve simptome nemam, osim sto sam nekih tjedan dana nakon sto sam bila kod gin radila papa test prehladila urinarne puteve,al to je bilo koji dan nakon uzimanja uzorka za papu taj dan kad sam radila papu sam se sasvim ok osjecala. Upalu urinarni puteva sam rjesila antibijoticima bar se tako osjecam trebam jos na kontrolu urina. Sad neznam dali je ta upala mogla uzrokovati ASKUS iako mislim da u to vrjeme nisam osjecala tu urinarnu prehladi. A takoder mislim da imam neki vid pada imuniteta u zadne vrjeme jer mi se u vrjeme svake menstruacije pojavi ili afta u ustima ili herpes na usnama, predpostavljam da je to znak pada imuniteta. Uglavnom gin nije nesto puno komentirao samo mi je po medicinskim sestrama dao uputu da uzmem POLYGYNAX vaginalete na nacin da sad iza ove menstruacije koja mi upravo zavrsava (al moram pricekat do kraja tjedna sa pocetkom terapije jer krajem tjedna moram dati urin na kontrolu) krenem koristiti prvih 6 vaginaleta svako drugu vecer po jednu, i da onda pricekam sljedecu menstruaciju i ponovim postupak sa preostalih 6 vaginaleta iz istog pakiranja svako drugu vecer po jednu vaginaletu te da mogu uz to uzet i neke probijotike oralno ili vaginalno izmedu propisani vaginaleta, jednu vecer Polygynax drugu vecer probijotik i sve tako slijedom. Te za 6 mj na kontrolu papa testa. E sad stim da uopce nisam imala pristup ginekologu nego sve preko sestre dogovoreno. Pitam se dal sam sve dobro svatila i dal je ta terapija ok? Dali je trebao nakon vec 4 ponovljenog askusa raditi neke dodatne pretrage ili smatra da stim da mi se povremeno javlja askus a izmedu toga papa testovi budu ok da nema potrebe za tim? Inace imam 39g, stalnog partnera vec godinama, 1 porod, i koristim kontracepciske flastere Evra radi endometrioze. Molila bi za vase misljenje dali je ok trenutna terapija koju sam dobila Polygynax i probiotici kad je u pitanju askus? Dal je ok cekati 6mj za kontrolu pape il bi trebalo ranije? I dali se trebala napraviti jos kakva pretraga? Sve me to jako brine te bi vam bila zahvalna na misljenju. Lp

dancy11

13.09.2022. 22:10

Postovani,
Napisala sam detaljno svoj problem al mislim da mi poruka nemoze da se posalje. Zasto?

Ivo Balenović, dr. med.

16.09.2022. 11:35

Poštovana, terapija je u redu. Kod ASCUS-a je preporuka da se papa test ponovi za 6 mjeseci. Nije potrebno raditi dodatne pretrage. ASCUS je najblaža promjena na stanicama koja se uglavnom spontano povlači. Uslijed pada imuniteta i upale dolazi do takvih promjena na stanicama. Jačajte imunitet.

Ichbin

24.09.2022. 01:50

Poštovani,

06/2022 PAP test ASC - H susp (ZZZZZiM)
08/2022- kolposkopija- bez displastičnih promjena
08/2022- HR HPV poz 52,58,68.
Dijagnoza: PVU in obs
Terapija: operativna.

Molim Vas, da li je ovo odmah za letz?
Koliko dugo se nakon letza ne smiju imati odnosi, te jesu li nakon toga obavezni sa zaštitom?
Imam dugogodišnjeg partnera, i pijem kontracepciju. Da li se partneru može desiti nešto zbog moje dijagnoze?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ichbin

10.10.2022. 13:15

Poštovani, za nekoliko dana idem na zakazani letz.
Doktor mi je rekao da nema posebnih restrikcija u svakodnevnom životu, osim duge apstinencije. Kada opet budem imala odnose, kolika je šansa da se proces (cin) ponovo pokrene?