Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim vas hitno...


Autor Poruka

Rhea

06.12.2001. 20:13

Poštovana doktorice!
Imam 17 godina i u trećem mjesecu ove godine bila sam na prvom ginekološkom pregledu.Na taj pregled sam zapravo išla kako bih dobila kontracepcijske tablete diane-35.Doktor mi je napravio papa test koji nije bio dobar tako da me poslao na kolposkopiju.Tamo su mi napravili drugi papa-test i u oba slučaja rezultat je bio isti;iz područja mikrobiologije-bacillus vaginalis flora i mješana flora,te u oba nalaza dysplazia media-CIN II(sil visokog stupnja) te promjene vezane uz HPV.
Na zadnjem pregledu prije dva tjedna doktor mi je uzeo i neki bris na tri stakalca,što ne znam točno što je.Rekao je da će nakon što stignu rezultati odlučiti da li će morati obaviti kuretažu ili ne.Molim Vas možete li mi objasniti što točno znači taj postupak,način na koji se izvode,da li je bolan,koliko se ostaje u bolnic,što točno znači moj nalaz,što je cin Ii i navedeno iz mikrobiologije.Imam još jedno pitanje:da li bi trebala apstinirati od sexa neko vrijeme,inače imam stalnog dečka.Inače sam spavala sa tri dečka za koje sam sigurna da su bili zdravi.Unaprijed puno Vam hvala.

P.S.zadnjih par dana iscjedak mi je izrazito gust,skoro u komadićima i ponekad osjećam svrab

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.12.2001. 14:13

Poštovana,
Vaš Papa nalaz govori uprilog značajnijeg odstupanja koje je posljedica infekcije humanim papiloma virusom (skraćeno HPV). O problemu ove infekcije, njegovoj učestalosti, načinu dijagnostike i skučenim mogućnostima terapije možete pročitati na našim stranicama ili potražiti odgovore na pitanja prethodnih pacijetnica koji se tiču ove problematike. Da skratim, HPV infekcija je definitivno spolno prenosiva bolest kod koje muški partneri nemaju manifestacije bolesti, dok se u žena zbog osobitosti građe materničnog grlića javljaju odstupanja u Papa nalazu. Opasnost ove infekcije je da neki od podtipova HPV-a mogu uvjetovati i malignu transformaciju stanica grlića maternice, pa čak i pojavu karcinoma cerviksa. Radi toga će Vas Vaš liječnik uputiti na dodatne pretrage; tipizaciju HPVa, kolposkopiju i biopsiju. Vi ste u Vašem obraćanju pripomenuli kiretažu, ali mislim da ste pogrešno shvatili liječnika, jer za takav zahvat nemate indikacije, već se vjerojatno radi o kolposkopiji. Kolpsokopija je promatranje materničnog grlića pod posebnim povećanjem koje omogućava precizno sagledavanje promjena i provođenje biopsije (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu). Kolposkopija nije bolna pretraga, a ukoliko će biti upotpunjena biopsijom osjetiti ćete tek blagu nelagodu prilikom izvođenja zahvata. Što se tiče iscjetka, on je zasigurno posljedica infekcije,te bi bilo uputno planirati dodatne mikrobiološke pretrage kako bi se isključila bakterijska infekcija.

MARIJANA

08.12.2001. 08:26

Poštovana ,
IMAM 29 GOD RODILA SAM PRIJE 4 MJESECA POROD INDUCIRAN ZBOG REDUKCIJE PLODOVE VODE.PAPA TEST OD PRIJE GODINU DANA UREDAN.NA PRVOM GINEKOLOŠKOM PREGLEDU POSLJE PORODA PRIMJEĆEN GRANULOM NA REZU KOJI JE USPJEŠNO TRETIRAN TUŠIRANJEM ZATIM JE NAPRAVLJEN PAPA TEST KOJI JE POKAZAO CIN II I PROMJENE POVEZANE S HPV TAKOĐER IMAM ISCJEDAK ZA KOJI JE DOKTORICA REKLA DA JE POSLJDICA UPALE TE SAM DOBILA BETADINE VAGINALETE.NISAM DOBILA NIKAKVE ANTIBIOTIKE DA LI JE TO ZBOG TOGA ŠTO JOŠ DOJIM? JOŠ NISAM DOBILA PRVU MENSTRUACIJU.PREPORUKA DOKTORICE JE DA SE PONVI PAPA TEST ZA 3 MJESECA.SUPRUG JE IMAO PRIJE 4 GODINE CMV(CITO MEGALO VIRUS) KOJI JE I USPJEŠNO TRETIRAN.UNAPRIJED HVALA

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.12.2001. 19:24

Poštovana gospođo Marijana,
Ovo odstupanje u Papa nalazu posljedica je HPV infekcije, te će Vaš liječnik zasigurnoučiniti tipizaciju HPV kako bi odredio stupanj rizika i mogao planirati učestalost kontrola i/ili ev. terapijskih zahvata. Od terapije ste dobili Betadine vaginalete kako bi se liječila usporedna bakterijska upala i pokušale sanirati promjene na stanicama. S obzirom da nema efikasne terapije protiv ovog virusnog uzorčnika slažem se s Vašim ginekologom da se redovito kontrolirate kako bi se zamijetilo svako odstupanje u Papa nalazu. Činjenica da je suprug imao protrahiranu i kompliciranu infekciju CMV-om govori u prilog njegove velike osjetljivosti na virusne uzročnike te bi bilo uputno učiniti niz laboratorijskih pretraga kako bi se odredio status imunološkog sustava i ocjenilo opće zdravstveno stanje.