Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

VIOLETA

11.12.2001. 01:02

Poštovana doc. Kupešić!
Kao prvo, pohvale za web site koji je odličan. Javljam se zbog učestalih problema sa gljivičnim infekcijama (barem ih je tako nazvala moja doktorica). Nakon liječenja Rojazol vaginaletama stanje se normalizira ali se nakon dužeg vremena infekcija opet pojavi(svrbež,iscjedak,crvenilo). To se uglavnom događa nakon korištenja tuđeg toaleta (što je dosta često, budući da često putujemo), tj. barem mislim da je to uzrok budući da sam u braku i niti ja niti partner nemamo "izlete" sa strane. Nedavno sam naišla na članak o nekakvoj tableti za gljivične infekcije, navodno se uzima samo jedna tableta bilo kada u toku dana a simptomi se počinju povlačiti već nakon 24 sata. Proizvođač je Pfizer (mislim da sam točno zapamtila) ali nisam našla naziv, navodno je na listi lijekova. Da li znate o kojoj je tableti riječ i da li bih to mogla koristiti jer mi je već muka od vaginaleta? Unaprijed zahvaljujem. Srdačan pozdrav i puno uspjeha u budućem radu.

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.12.2001. 16:49

Poštovana,
Preparati za liječenje gljivične vaginalne infekcije nazivaju se fungistatici, a najčešće korišteni preparat je Nystatin: NYSTATIN ORAL (za peroralnu upotrebu) NYSTATIN MUCOUS MEM,NYSTATIN TOPICAL,NYSTATIN MISCELL.,NYSTATIN VAGINAL /to su nazivi za Pfeizerove preparate.
Ipak budite oprezni je vaginalne infekcije su najčešće kombinirane, mješovite infekcije uzrokovane kombinacijom bakterija i gljivica. Ipak, postoje ciljne grupe kod kojih se gljivične infekcije javljaju učestalo, a to su dijabetičari, imunološki kompromitirani bolesnici, pacijentice koje često koriste antibiotsku terapiju dr, te ako ne spadate u rizičnu skupinu pacijentica mislim da Vam jednokratna doza antimikotika neće puno pomoći. Umjesto takvog pristupa, valjalo bi pronaći uzročnika infekcije i napraviti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anerobe kako bi se otkrila infekcija koja može uzrokovati Vaše tegobe.