Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Streptokok


Autor Poruka

Sabrina

07.12.2001. 12:49

Štovana doktorice,
najprije želim pohvaliti ovaj portal koji je odličan a posebno Vas jer ste najbrža i najopsežnija po pitanju odgovora a to nama puno znači.
Upravo sam se vratila od moga ginekologa sa nalazom cervikalnog brisa sa dijagnozom streptokok. Prepisao mi je antibiotik po antibiogramu i ja se nadam da ću taj problem kojeg vučem već dosta dugo riješiti. Međutim, pročitala sam baš na ovim stranicama kako je to bakterija koja se može nalaziti i u dišnom sustavu pa mi se je počeo odvrtati film od zadnjih 5-6 mjeseci i nailaze mi neka pitanja. Ja sam u proljeće imala upalu pluća .Da li je moguće da je taj streptokok u rodnici uzrokovao upalu pluće ili obrnuto? Isto tako moj suprug već neko vrijeme ima dosta problema sa kašljem podraženim škakljanjem u grlu. Obiteljski lječnik prepiaso mu je antihistaminike međutim uprkos tome ima i dalje istih problema. Da li to može biti uzrokovano tim istim streptokokom.
Unaprijed hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

08.12.2001. 19:23

Poštovana gospođo Sabrina,
Zahvaljujem na pohvalama našem portalu i koristim priliku da odgovorim na Vaše pitanje. Streptokokne bolesti su skupina bolesti koje uzrokuju beta hemolitički streptokoki, a ponekad ovaj tip infekcije može uvjetovati i streptococus viridans. Najčešći uzročnik bolesti je streptokok skupine A koji se širi aerogeno i dodirom, a može uzrokovati klinički različite bolesti. Oblik bolesti ovisi o načinu ulaza streptokoka, njegovim patogenim svojstvima i reakciji domaćina. Najčešće bolesti uzrokovane streptokokima su: lakunarna angina, nazofaringitis, upala limfnih čvorova na vratu, reumatska vrućica, te akutna upala bubrega. Enterokok (streptokok skupine B) može biti uzrokom urinarnih infekcija, kao i porođajnih infekcija i upalnih promjena novorođenčeta. Infekcija streptokokima najbolje se liječi penicilinskim preparatima, a kod osoba alergičnih na penicilin eritromicinom ili nekim drugim antibiotikom prema antibiogramu. S obzirom da su se respiracijske smetnje javile i kod supruga i kod Vas preporučila bih da oboje napravite bris grla kako bi se otkrio uzročnik infekcije i ordinirala primjerena terapija.