Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upala


Autor Poruka

sanja

08.07.2002. 19:42

Poštovana doktorice,
ponovno Vam se javljam sa novim problemom. Trudnica sam u 14 tjednu, na prošlom pregledu doktor je ustvrdio stupanj čistoće 3 i dao terapiju geonistin 6 dana. Ja sam završila tu terapiju ali sam počela osjećati povremenu bol na ulazu u rodnicu (2-3 puta dnevno.) I prije trudnoće sam imala nekoliko puta slične simptome koji su se povukli sami od sebe. Ja sam sada zabrinuta jer pretpostavljam da to znači da upala nije izlječena. Inače, papa test je uredan, i nikada nije bilo nikakvih ozbiljnijih ginekoloških problema ( nikakve bakterije...). Molim Vas da mi kažete koliko bi ovo liječenje moglo trajati, tj. dali bi to moglo značiti da će se morati koristiti neki jači lijekovi, i koliko to može biti opasno?
Još me zanima kako da računam trudnoću, tj. dali se uvijek u medicinskim savjetima govori o gestacijskom trajanju ili uzv? Npr.dali se kraj prvog tromjesečja računa 12 tj gestacije ili uzv? Hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 11:11

Poštovana,
Da li se radi o ponovljenoj infekciji može se isključivo dokazati ponavljanjem ginekološkog i mikrobakteriološkog pregleda (stupanj čistoće i bris cerviksa na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aer4obe i anaerobe), te se u slučaju verificirane infekcije savjetuje ciljano antibiotsko liječenje koje ne šteti trudnoći, već samo sprečava ev. nastup neželjenih komplikacija. Što se tiče računanja gestacijske dobi, ona se računa od datuma prvog dana zadnje mjesečnice. Ultrazvučna mjerenja mogu se podudarati sa gestacijskom dobi prema zadnjoj mjesečnici, no ukoliko postoje kakva odstupanja (naročito ako su otkrivena tijekom prvog tromjesečja) može se raditi o tzv kasnioj koncepciji (kasnijem zanošenju), što može utjecati na termin poroda.