Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mono-mono blizanci


Autor Poruka

Nektar

28.09.2020. 17:55

Pozdrav, pisala sam prosle sedmice, 9. sedmica po menzesu, a ultrazvukom 7. i nije bilo srcane akcije. Danas sam isla na kontrolu i dozivjela sok. Ne radi se o kiretazi, ali ni o normalnoj trudnoci. Izgleda da su u pitanju mono-mono blizanci, pravilno razvijeni dosad, 9. sedmica (sto bi moglo biti tacno obzirom na neredovne menstruacije i duge cikluse). Oba imaju srcanu akciju. Moj ginekolog nije to nikada u praksi imao niti vidio, osim na kongresima i u knjigama. Ne znam sta da mislim, kome da se obratim. U porodici nemamo ni s jedne strane blizance, zacece je bilo potpuno spontano, nikakve hormone nisam uzimala. Imate li kakav savjet?

Hvala najljepsa,

Ana

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2020. 19:55

Poštovana, mono - mono blizanci imaju zajedničku posteljicu i vodenjak. Oni su vrlo rijetki, dolaze u jednoj od 10.000 trudnoća. Trudnoća mono mono blizanaca je rizična jer postoje mogućnosti komplikacija kao što su: transfuzijski sindrom (kada jedan blizanac dobiva krv od drugoga), komplikacije od strane pupkovine (ispreplitanje pupkovina) i prijevremeni porod. No, to ne znači da će do komplikacija i doći. Potrebne su česte kontrole i uzv nadzor rasta oba ploda i nema razloga da ne bude sve u najboljem redu s djecom.

Nektar

17.11.2020. 22:55

Pozdrav,

Na pregledu kod prenatalnog dijagnosticara u 12-oj sedmici je otkriven tanki zid, tako da mi je receno da se radi o mono-amniotima. Na tom pregledu je sve bilo uredno sto se moglo vidjeti, uradila sam i prenatalni neinvazivni test, sve uredno. U 14-oj sedmici sam nazalost dozivjela spontani pobacaj, nisam imala nikakve tegobe, osim osjecaja da vise nisam trudna. Srce je prestalo kucati kod oba ploda, a razvoj je zastao u 13-oj sedmici. Posteljica na UZ-u je izgledala odlicno prokrvljeno. Niko mi ne zna reci uzrok osim "desava se". Prije ove sam iznijela spontanu trudnocu bez ikakvih problema. Moj ginekolog kaze da obavezno cekam 3 mjeseca prije sljedece trudnoce i da ne trebam raditi nikakve nalaze jer to se desava svakoj drugoj zeni. Ja bih ipak radije bar neke osnovne stvari provjerila, jer ovo sto sam prozivjela, znam da ne mogu prevenirati i da se uvijek moze desiti, ali ne mogu sjediti skrstenih ruku. Imate li vi kakav savjet sta bi mogla od nalaza da uradim i sta bi mogao biti uzrok? Za ovu trudnocu nam je trebalo 6 mjeseci truda, ciklusi su mi od proslog poroda dugi i nepravilni, 5-6 sedmica prosjek. Iako sam prestala dojiti prije godinu dana, mlijeka sam imala sve donedavno, primjetila bih mrlju na majici. Mom ginekologu je sve to bilo normalno.

Lijep pozdrav i unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

18.11.2020. 22:50

Poštovana, najčešći uzrok spontanim pobačajima je slučajna genetska greška koja nastaje kod brze diobe oplođene jajne stanice u početku trudnoće. Zbog toga se plod prestane razvijati, a srce kucati. Pošto se kod Vas radilo o monaamniatima, to znači da su oba ploda imali isti genetski materijal. Budući da ste već rodili nisu potrebne dodatne analize (genetsko savjetovanje, kariotipizacija supružnika...) jer je riječ o slučajnoj grešci.

Nektar

19.11.2020. 12:00

Hvala na odgovoru. Kiretaza je bila u ponedjeljak, rekli su mi 2-3 dana krvarenja, jacine otprilike kao menstrualno. Ako potraje 7 dana, da se javim svom ginekologu. Moram reci da nisam imala nikakve bolove sve do danas, kao neki podmukli bolovi prilikom menstruacije. Krvarenje jos uvijek nije stalo, nije obilno, krv je svjeza, crvena do tamnocrvena, ali ima je jos uvijek. Ne previse jaki bolovi i takvo krvarenje bi trebalo biti normalno ili? Kontrolu kod ginekologa imam 30.11, a ranije samo po potrebi. Kod kuce sam na bolovanju, ne mirujem strogo, osjecam se dobro, nemam temperaturu, radim samo normalne kucanske poslove.

LP

Ivo Balenović, dr. med.

19.11.2020. 12:20

To je sve uobičajeno nakon zahvata.

Nektar

22.11.2020. 00:50

Postovani,

Iako je pobacaj bio u 14-oj sedmici, meni se danas, pet dana nakon, pojavilo mlijeko. Nije u vecim kolicinama, grudi su tek nesto vece i primjetila sam mrlje na potkosulji. Rijec je o desnoj dojki koja je uvijek bila aktivnija, i kad sam dojila starijeg sina. Inace sam uvijek imala previse mlijeka, prestala dojiti u novembru 2019, ali svejedno skoro do ljeta bi znala primjetiti mrlje. Nisam nikad imala upale i probleme, jednostavno tako kapljice bi se pojavile. Tako je bilo skoro sve do nove trudnoce. To sam spominjala ginekologu i prije, on je govorio da je uredu i da je to kod nekih zena tako, i na UZ je bilo sve ok. Medjutim, mene sad brine sto mi je mlijeko doslo nakon spontanog koji se desio poprilicno rano, u odnosu na stadij trudnoce kad se stvara mlijeko. Da li mogu probati neke prirodne metode, tipa cajevi i slicno, ili moram uzeti tabletu? Istu ne bih bas rado pila, zbog nezeljenih dejstava, a obzirom da nemam upalu niti mislim da bi do iste moglo doci, jednostavno su grudi nesto vece, blago bolnije i pojavi se par kapi. Bitno mi je samo da to ne smeta u sljedecoj trudnoci? Vrijedi li pravilo da pauza izmedju dvije trudnoce treba trajati onoliko koliko je trajala prethodna trudnoca?

Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

22.11.2020. 13:50

Savjetujem da odredite vrijednost prolaktina. Prolaktin je hormon koji potiče dojke na produkciju miljeka, i ponekad može biti povišen i izvan trudnoće. Možete početi raditi na trudnoći već nakon prve menstruacije.

Nektar

22.11.2020. 13:50

Pozdrav,

Znam da previse pitam, hvala puno, ali evo u nedjelju ujutro primjetim da opet krvarim. Inace je bilo krvarenje do petka/subote, sve manje i manje, jucer samo smedjkasto i u tragovima. Bolove ionako nisam imala. Nocas sam primjetila kad je krenulo opet, svjeza krv, i blagi bolovi, kao prvi dan menstruacije. Ne sada da tece iz mene, ali nije ni malo. Nedjelja je i jedina opcija je da idem u hitnu, a nisam objektivno hitan slucaj, osjecam se dobro. No ne bih voljela da mi promaknu neke trajne posljedice. Imate li savjet?

Sve najbolje!

Ivo Balenović, dr. med.

23.11.2020. 13:20

Ne mogu bez pregleda reći o čemu se radi. Vjerojatno se još izbacuje zaostala krv.

Nektar

24.11.2020. 22:50

Hvala na odgovoru. Naravno, moje pitanje je mozda bilo malo napasno, ne mozete vi znati bez pregleda sta je, niti da li bih ja trebala na pregled. Izvinjavam se. Krvarenje je trajalo tu jednu noc, poput menstruacije i onda je potpuno prestalo, u nedjelju i ponedjeljak nisam imala nista, niti iscjedak. Veceras evo opet primjetim krvarenje, onako smedjkasto-tamnocrveno, nije nesto obilno, dovoljan je dnevni ulozak, ali mi je cudno to da krvarenja ne bude 2 dana, pa se onda opet javi malo, pa onda opet prestane. Na kontrolu nisam isla jos, zakazano je u ponedjeljak. Danas je 8 dana od kiretaze, subjektivno sam dobro, nemam bolove ni temperaturu. Nadam se da je to sve ok. Psihicki je tesko, pa sam nekako u fazi hipohondrije u strahu od posljedica.

Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

25.11.2020. 10:20

To je 'čišćenje' nakon kiretaže. No, potrebno je uraditi uzv pregled da se utvrdi kakvo je stanje unutar materišta (tj. da li su još prisutni zaostali ugrušci ili je materište prazno)

Nektar

26.11.2020. 23:30

Pozdrav,

Danas sam bila na kontroli. Nemam nikakve tegobe, krvarenje je jos prisutno, no nije obilno. Ginekolog je pogledao ultrazvukom. Vidi se vrlo malo zaostalog tkiva, pokazao mi je, no ja ne znam procijeniti bez iskustva sta je malo, a sta zahtjeva reakciju, po velicini bih rekla manje od 1 cm, procjenom. Nije mi izmjerio ni beta HCG, rekao je da bih trebala krvariti jos jednu sedmicu otprilike i da ce to sve otici samo od sebe i da je siguran da ne trebam ponovnu kiretazu, niti terapiju neku, niti cak kontrolu, da se javim samo u slucaju tegoba. Mene je ovo zaostalo tkivo ipak zabrinulo, te se pitam da li trebam potraziti drugo misljenje. Inace, poznajem dugo svog ginekologa, ima 40 godina iskustva, radimo zajedno (i ja sam lijecnica, ali druge specijalnosti) i ne zelim vjerovati da bi propustio nesto takvo. Imate li vi kakav savjet? Njega sam vise puta pitala, i on je uvijek odgovorio da je sve u najboljem redu.

Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2020. 10:50

Poštovana, vjerujte svom liječniku. Zastalo tkivo se ultrazvučno jasno može vidjeti.