Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mozaik


Autor Poruka

Maree955

27.10.2018. 17:40

Postovani

Bila sam na pregledu, gde mi je dokt.rekla da imam ranicu na grlicu(to znam) i spominjala je mozaik. Pise na izvestaju ovako:
Na prednjoj usni iznad SMU na polju 11-13h mozaik. Oko SMU manje polje ektopije cilindricnog epitela koje je ocekivano jod negativno ukljucujuci i opisano polje mozaika. Ostali deo PVU homogeno jod poz.i bez atipije. Uputiti na biopsiju i ph verifikaciju

Mene interesuje sta to znaci i koliku opasnost predstavlja po moje zdravlje?

Ivo Balenović, dr. med.

28.10.2018. 10:10

Poštovana, mozaik se može pojaviti kod upale ili nezrele metaplazije (fiziološka pojava), ali i kod CIN-a (premaligna lezija). Prema nalazu papa testa i procjene liječnika prilikom kolpskopije odlučuje se za daljnji postupak. Biopsijom tog područja postaviti će se konačna dijagnoza promjene. Dakle može se raditi o upali, o 'zdravim' stanicama koje nisu na svom 'prirodnom mjestu' (tzv. ranica), ali i o premalignim promjenama u smislu CIN-a.

Maree955

28.10.2018. 11:40

A ukoliko mi PAPA bude u redu da li je potrebno raditi biopsiju? Ili je to u redu.
Jako sam uplasena prvi put se susrecem sa ovim, mlada sam 26 god.imam i planiram potomstvo.
Hvala Vam puno na prethodnom odg.nadam se da ce sve biti u redu.

Veliki pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

28.10.2018. 20:15

Ukoliko je papa u redu nema potrebe za biopsijom. 'Ranica' je mjesto na vratu maternice gdje se nalaze stanice iz endocervikalnog kanala kojima tamo nije 'prirodna sredina' i zbog toga su osjetljivije na vanjske utjecaje. Upravo na tom mjestu mogu nastati promjene u smislu CIN-a, ali 'ranica' sama po sebi nije patološko stanje, nego je uslijed djelovanja hormona došlo do prerastanja jednih stanica preko drugih.