Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


myrena


Autor Poruka

jana

25.06.2004. 18:33

poštovani,
"nosim" spiralu nešto više od godine dana, sve se odvijalo prema očekivanom, prilagodba je prošla bez problema, sviđa mi se osjećaj zaštićenosti od trudnoće o kojem ne moram voditi računa, ne mijenjam partnere, čak mi je i menstruacija gotovo neprimjetna. dogodi se da osjetim premenstrualne bolove kao prije ugradnje IUDa ali je krvarenje tako oskudno da zaboravim datum kad se dogodilo, dakle ne vodim evidenciju o menstruaciji. Cijelo ljeto sa djecom na plaži nije mala stvar, ne moram misliti na uloške, tampone, blažen osjećaj!
Jedina je zamjerka, moja pretpostavka, odnosno pitanje, može li to sve utjecati na tjelesnu težinu - toliko neželjeno - debljanje? Čini mi se, otkako ne gubim velike količine krvi svakog mjeseca, da puno dobivam na kilaži i da je to jako teško kontrolirati; je li moguće da je ta količina hormona, navodno super lokalno ciljana, poremetila moj metabolizam?!
Može li se to znanstveno utvrditi?
unaprijed hvala na odgovoru!

prof. dr. Marina Ivanišević

15.09.2004. 17:29

Poštovana, Mirena sadrži progesteron koji može utjecati na dobivanje tjelesne težine ali ne u tolikoj mjeri da bi vas zabrinjavalo. Metabolizam se sigurno ne mijenja.