Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11652 | Broj poruka: 84228

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Nakon Letz


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ema95

11.05.2022. 01:55

Pozdrav,
Prije 6 dana sam bila na Letz, te od tada sam imala vodenasti smeđi sekret. Danas 6.dan od letza mi je počela kapati crvena krv što do sada nije. Mirovala sam 5 dana, od jučer sam počela raditi, uglavnom sjedeći posao.

Molim Vas savjet koliko je normalno da curi, koliko dugo i trebam li se zabrinuti jer krvari?

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2022. 13:10

Poštovana, ukoliko se javi obilnije krvarenje (u ugrušcima) ili ne prestane u idućih nekoliko dana javite se liječniku. Manja krvarenja su moguća posljedica zahvata.

Anaban

14.05.2022. 17:55

Unapred izvinite na duzem postu. Naime nakon loseg PAPA testa u novembru radjena biopsija koja je pokazala CIN 2, u februaru uradjen LETZ, PHD nalaz potvrdio CIN 2 i da je sve uklonjeno. Tek za mjesec trebam raditi hpv tipizaciju i prvi PAPA test. Prva menstruacija nakon LETZ dosla 23 dan, a sledeća je 23 dan pojavio se tamno braon iscjedak, zatim nista taj dan i sutradan dobila menstruaciju normalno. Sada treba da dobijem ali 7 dana prije ocekivane menstruacije pojavio se tamno braon sekret taj dan, a sledećih dana svijetlo braon iscjedak, radila sam test na trudnocu, negativan je. Inače imam 32 godine, imam Hipo Hasimoto, na terapiji sam, hormoni uredni, zadnjih 3-4 godine ciklusi su se skratili sa 28 na 25 dana, ali posle LETZ na 23 dana. Od simtoma imam jeziv osjecaj hladnoce i kada drugima nije hladno. Pokusavam ostvariti trudnocu. Da li je moguce da se CIN za ovako kratko vrijeme vratio, da li da cekam kontrolu ili da idem ranije? Sta od pretraga da trazim jer do trudnoce ne dolazi vec 6 mjeseci? Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2022. 16:55

Poštovana, u tom vremenu CIN se ne može vratiti. Pravilo je da se, ukoliko u godini dana ne dođe do trudnoće (unatoč redovitim odnosima) krene s obradom u smislu neplodnosti. Prvi korak je analiza spemiograma.

Anaban

17.05.2022. 18:15

Hvala Vam na odgovoru, a šta bi onda moglo dovesti do svakodnevnog braon iscjedka tokom 7 dana pred menstruaciju, jednom i posle odnosa, na kraju sam dobila menstruaciju na vrijeme? Da li je skracivanje ciklusa sa 28 na 25 dana problematično? Lp