Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz


Autor Poruka

Mila

03.10.2001. 23:54

Postovana dr. Kupesic,
Spremam se na second look laparascopiu jer mi je prije 5 mj. dijagnosticiran Tumor atypicum proliferans serosum ovarii te izvađen lijevi jajnik. Nalaz pretrage CA-125 dao je rezultat 9.70 klJ/L (referentne vrijednosti su 0.00 - 35.00). Da li mi mozete protumaciti nalaz i objasniti sto se radi na second look laparaskopiji.
Unaprijed vam zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

06.10.2001. 20:40

Poštovana gospođo Mila,
Second look laparoskopija u Vašpem se slučaju mora raditi radi ocjene uspješnosti izliječenja . Laparoskopija se zbog precizna pregleda trbušne šupljine smatra idealnim sredstvom za otkrivanje recidiva primarne bolesti (u Vašem slučaju tumora graničnog malignog potencijala). Osim pregledavanja trbušne šupljine ovim se potupkom pregledava i površina jetre, te uzimaju bioptički uzorci s različitih mjesta u trbušnoj šupljini, kao i uzorak tekućine iz cavuma Douglasi (što omogućabva provođenje naknadne histopatološke i citološke analize). Vaš nalaz niske vrijednosti Ca 125 smatra se dobrom naznakom da recidiva bolesti nema. Iako je ovakav nalaz ohrabrujući ginekolozi ga ipak ne smatraju dostatnim već zahtijevaju i invazivne metode pretrage. Puno uspjeha u daljnjem liječenju.

Mila

02.11.2001. 21:04

Postovana doktorice Kupesic,
Javljam se nakon second look laparascopije. Nalazi su uredni. Nakon zahvata krvarila sam 5 dana. Zatim je krvarenje prestalo 5 dana i tada je ponovno pocelo i to vrlo jakog intenziteta. Pocela sam piti Cilest no krvarenje ne prestaje premda je od njegovog pocetka proslo 10 dana. Vise nije vrlo jakog intenziteta, ali traje. Da li trebam otici na ginekoloski pregled ili je to normalna pojava nakon laparascopije? Isto tako desna noga u preponi mi je utnula nakon zahvata. Sada se polako vracaju osjeti u nju, ali i bol. Zasto se to dogada?
Unaprijed Vam zahvaljujem na posvecenom vremenu.
Mila