Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pco i asthenoteratozoospermija


Autor Poruka

Katarina

30.10.2001. 21:47

Poštovana doktorice! Molim Vas za vaše stručno mišljenje,naime imala sam 2 inseminacije i obe su završile s pobačajem u vrlo ranoj fazi.Imam pco a suprug asthenoteratozoospermiju.Drugi korak na kojeg se spremam je LPS. Molim vas za vaše stručno mišljenje da li da još jednom probam ići na inseminaciju ili odmah na umjetnu oplodnju ? Da li se preporučuju možda neke pretrage u svezi pobačaja koji se kod mene događaju (napominjem da nisam na nikakve pretrage obavila).Unaprijed zahvalna na odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

31.10.2001. 12:39

Poštovana,
Osnovno pitanje koje se postavlja je jeste li u oba slučaja potvrdili nalaz ranog gubitka trunoće uz pomoć beta hCGa, osjetljivog testa na trudnoću. Ukoliko se je doista radilo o ranim spontanim pobačajima savjetuje se učiniti opsežna obrada koja uključuje cervikalne obriske, hormonsku analizu, kariogram oba supružnika, deataljan ultrazvučni pregled po mogućnosti s trodimenzionalnim ultrazvukom, ispitivanje lutealne faze i dr. Ukoliko pak niste potvrdili da se je radilo o gubitku trudnoća bilo bi logično da osim neinvazivnih i minimalno invazivnih pretraga učinite i laparoskopiju kako bi se s punom preciznošću potvrdilo stanje prohodnosti i funkcionalne sposobnosti jajovoda i planirao daljnji postupak.

Katarina

01.11.2001. 08:53

poštovana doc.dr.Kupešić zahvaljujem na odgovoru, ali ga baš potpuno ne razumijem u smislu "da li sam potvrdila gubitak trudnoće"(ono što mi je dr rekao ).Uprvom slučaju trudnoća je "otišla menstruacijom"(nije ptrebno na kiret.jer sluznica nije dovoljno zadebljala-njegove riječi).Kod 2 insem. dijagnoza : u uterusu inicijalni gest. prsten 1,9mm.Na desnom jajniku lutealni protok PI 0,83 .Černaest dana kasnije ; u uterusu smrežuran gestacijski mjehur promjera 4mm,lutealni protok PI 0,78.Nakon toga sam kiretirana,da bi se kao slijedeći način planirao LPS.Napominjem da se kontroliram isključivo 3D ultrazvukom u privat ord.Što kažete na sve ovo jer je i meni ispočetka bilo sve sumnjivo?Da li je točno što sam pročitala u jednom članku da se insem. ne preporučuje s obzirom na asthenoteratozoospermiju i moj mpco?I da li je moguće pomoću 3Dultrazvuka utvrditi stanje prohodnosti i funkcionalne sposobnosti jajovoda?Unaprijed hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.11.2001. 20:30

Poštovana gospođo Katarina,
Uobičajeno je da se nakon liječenja neplodnosti egzaktno potvrdi trudnoća što podrazumijeva 1. hormonsku analizu (beta hCG u serumu), 2. fotodokumentaciju (sliku ultrazvučogi nalaza). Tek usporedno praćenje ovih dvaju faktora definitivno potvrđuje ili opovrgava trudnoću. Osim što je važno potvrditi trudnoću, treba otkriti i poremećaj koji je doveo do gubitka trudnoće, te je u tu svrhu važno razlikovati 1. missed ab, 2. spontani ab., 3. anembrionalnu trundoću (blighted ovum), 4. rezidualne produkte koncepcije i dr. Također je važno imati patohistološku potvrdu da se je radilo o trudnoći , kao i kariogram pobačenog materijala koji treba potvrditi ili opovrgnuti sumnju da li je kromosomska anomalija uzrokom spontanog pobačaja. Također treba isključiti anatomsku anomaliju maternice kao uzrok opetovanih pobačaja, infekciju, insuficijenciju žutog tijela (učiniti ponavljana mjerenja progesterona u serumu i po potrebi endoemtrijsku biopsiju). Kao što vidite obrada je složena i mora biti potpuna kako bi Vam se odgovorilo na ovo važno pitanje: koji je uzrok Vašem problemu.
Ispitivanje prohodnosti jajovodod amože se obaviti pomoću ultrazvuka, ali se tada morate naručiti za histerosonosalpingografiju pomoću color doplera ili trodimenzionalnog ultrazvuka, jer obje metode podrazumijevaju ubrizgavanje kontrasta u materničnu šupljinu i jajovode.