Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11800 | Broj poruka: 84859

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Nalaz hormona


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ive89

04.05.2018. 16:30

Postovani;
Imam 29 godina. Imala sam spontani pobacaj 2016.god koji je završio kiretazom u 6 tjednu iza toga sam bila 1god.na Belara pilulama ali moje menge su bile oskudne i trajale su oko 3 do 4 dana s tim da su prvi i zadnji dan bile kao smedi iscjedak. Dokt.je rekao da je to moguce radi pilula te sam prekinula s koristenjem pilula koje nekoristim vec 1god.al moje menge su sve krace. Ciklus je od 30-35 dana a menge traju sada od 2 do 3 dana s tim da je ova zadnja trajala samo dan i pol. Ginekolog me uputio na vadenje hormona 2 dan ciklusa i nalaz je ovakav;
Albumini 43.7 (40.6-51.4)
TSH 3.38 (0.35-4.94)
E2 167 (77-921)
FSH 5.5 (3.0-8.1)
LH 6.7 (2.4-6.6)
Kortizol 7-9h 538.8 (101.2-535)
Progesteron 2.1 (0.3-1.0)
PRL 733 (108.8-557.1)
SHBG 86.4 (19.8-155.2)
Androstadion 5.96 (1.22-8.73)
Testosteron 1.54 (0.07-1.56)
DHEAS 2.35 (1.22-8.7)
Slobodni testosteron 0.9 (0.5-2.0)
Mozete li mi prokomentirati nalaz. Iskljucivo me zanima što bi mogao biti uzrok mojim oskudnim menstruacijama u vidu smedeg iscjetka koje su sve krace?? Te dali je a ovakvim hormonima moguce planirati ponovnu trudnoću? Moja dokt.kaze da je nalaz hormona specifican iako je vecina hormona u referentnim vrijednostima osim PRL(nemam iscjedak iz dojki a niti mikroadenom na hipofizi raden mi je MR) i Progesterona te Kortizola, jednostavno omjer hormona usporedbom jednih s drugima nije dobar, te me poslala kod ginekologa koji je specijaliziran za ovakve slucajeve da iznese svoje misljenje na nalaz te da vidimo kako cemo pristupit lijecenju... Da napomenem trenutno mi je 16 dan ciklusa i osjećam bol u lijevom jajniku i imam sluzi te mislim da ovuliram..

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2018. 23:00

Poštovana, imate povišen prolaktin i to je moguć uzrok Vašim problemima. Kortizol je minimalno povišen, a povišen kortizol može upućivati na kronični stres. Kortizol je hormon nadbubržne žlijezde koji se luči kada je osoba u stresu i stanju napetosti. Progesteron se (za razliku od ostalih hormona) treba odrediti 21. dan ciklusa da se ustanovi imate li ovulaciju. Savjetujem pregled endokrinologa.

Ive89

05.05.2018. 09:25

Upucena sam kod drugog ginekologa za misljenje a potom cu najvj.ici kod endokrinologa. Ginekolog kaze da mi je mozda kiretazom maternica(endometrij) dosta sastrugan pa je menstraucija tako oskudna. Citala sam o Ashermanovu sindromu i to me jako brine. Jer do prije kiretaze takoder sam imala visok PRL cak 1200 pa sam svejedno imala menstraciju po 5 dana i isla je bas krv. A trudnoca se dogodila bez ikakve terapije samo sto je zavrsila spontanim i kiretazom. Iza kiretaze PRL je i dalje visok ali je manji nego prije a moje menstruacije su postale toliko oskudne i sve krace traju. Kao sto sam rekla zadnja je trajala 1.5 dan i to jedva da je bilo ista krvi vecinom samo smedi iscjedak... Dali nalaz hormona ikako moze ukazat na Ashermana? I dali Vi mislite da je po ovome svemu navedenom moguc Ashermanov sindrom??

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2018. 12:20

Nalaz hormona ne može ukazati na Asherman. Preporučam da učinite histeroskopiju kojom će se vidjeti unutrašnjost maternice i tako potvrditi ili isključiti sumnju.

Ive89

22.05.2018. 22:55

Postovani:
Vadila sam progesteron 22 dan ciklusa i on iznosi 15, 64 ng/ml (1.83-23.90), te PRL koji je opet povisen 769 mlU/L (102-496). Uradila Papa test,nalaz je dobar. TVS UZV 22 dan ciklusa: uterus ispruzen, FC 5.91x4.20cm, endometrij 8.4mm, u Doglusu bez sl.tekucine, L.O 3.86x2.62cm, D.O 3.34x1.84cm, najveci folikul 0.91x0.93cm. Moze vase misljenje na UZV?? Ovaj ciklus je trajao 31 dan, a menstruacija opet jakooo oskudna u trajanju 2 dana. Upucena sam na vadenje makroprolaktina i na UZV 3D (kako bi se vidjelo stanje maternice), dali se moze s 3D vidjeti Asherman jer iako sam dokt.upozorila da me trenutno to najvise brine ona me ipak nesalje na histeroskopiju nego na 3D UZV.???

Ivo Balenović, dr. med.

23.05.2018. 13:15

Poštovana, nalaz uzv-a je uredan. Vrijednosti progesterona ukazuju da je došlo do ovulacije. 3D ultrazvukom bolje će se vidjeti anatomija maternice. Svakako treba regulirati prolaktin i tada bi se menstruacije trebale normalizirati.

Ive89

08.06.2018. 19:20

Poštovani:
Da bi vidjeli stvarnu razinu PRL vadila sam makroprolaktin jer dokt.misli da je PRL izvan gornjih granica radi straha od igle prilikom vadenja krvi, s obzirom da MR hipofize nije pronadeno nista od adenoma na hipofizi, ovulacije su prisutne(dokaz P4 vaden 22 dan ciklusa), te nemam niti iscjetka iz dojki. Nalaz je ovakav:
PRL (8-9) 747,4 miu/L (108.8-557.1),
Makroprolaktin 24.0 %
Ja taj makroprolaktin uopce ne razumijem, znači li to da je moj stvarni PRL tek 24% od 747,4 ili da bi od 747,4 trebalo oduzeti 24% da bi dobila stvarni PRL???
Nalaz sam nosila kod dokt.i ona kaze da je moj PRL povisen radi straha od vađenje krvi i da nema potrebe za terapijom jer uzrok moji oskudnih M je ocito negdje drugdje?

Ivo Balenović, dr. med.

09.06.2018. 17:30

Poštovana, makroprolaktin iznosi 24% od ukupno izmjerenog prolaktina. Makroprolaktin je spoj prolaktina i drugih proteina i nije biološki aktivan, stoga nije potrebno liječenje kada je povišen. Biološki aktivna vrijednost prolaktina (kada se oduzme makroprolaktin) je minimalno povišena.

mmv

11.06.2018. 13:20

Mozete li mi prokomentirati nalaz, rađen 4.dan ciklusa, 38 godina, Hvala

FSH=7.8 (ref.vrijednost 3.85-8.78)
LH= 10.3 (ref.vrijednost 2.12-10.89)
Prolaktin=147.9 (ref.vrijednost 70.8-568.5)
Testosteron= 2.6 (ref.vrijednost 0.4-2.6)
Estradiol= 215 (ref.vrijednost 99-448)

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2018. 15:15

Poštovana, hormoni su u granici normale.

mmv

11.06.2018. 17:40

Postovani, hvala na odgovoru, nisam napomenula da pokusavam ostvariti trudnocu, pa me zanima da li su ok sto se toga tice?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

12.06.2018. 14:20

Poštovana, nalazi navedenih hormona su uredni i neće biti zapreka ostvarivanju trudnoće.U ostvarenju trudnoće važno je dokazati da li imate ovulacije, a to se može određivanjem razine hormona progesterona 21. dan ciklusa.

18.06.2018. 22:10

Poštovani,
imam 24 godine i radila sam pretrage spolnih hormona na temelju pojačane dlakavosti, opadanja kose na frontalnom dijelu glave (iznad čela), ranije uspostavljenih dijagnoza PCOS-a i ovo su mi nalazi: (napomena: pretrage sam radila 3. dan ciklusa, a od 18.2.-kraj 3.mj sam imala smeđi iscjedak kao posljedicu velikoj izloženosti stresu, zadnje dvije menstruacije sam dobila uredno: 19.4. i 25.5.)

17-OHP: 3,7 nmol/L (ref. vrijednosti folikularne faze: 0,3-3,0)
slobodni testosteron: 6 pmol/L (ref: 0,7-9,9)
LH: 11,4 IU/L (ref vrijednosti sredine folik. faze: 2,1-10,9)
FSH: 6,9 IU/L (ref vrijednosti sredine folik. faze: 3,9-8,8)
testosteron: 2 nmol/L (ref: 0,4-2,6)
estradiol: 176 pmol/L (ref vrijednosti sredine folik. faze: 99-448)
prolaktin: 299 mIU/L (ref: 71-566)
DHEAS: 7,8 umol/L (ref: 0,5-10,6)
androstedion: 8 nmol/L (ref: 0,7-12,9)

možete li mi molim Vas reći svoje mišljenje?
Lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

19.06.2018. 15:25

Poštovana, imate povišene vrijednosti 17 OH progesterona, što može upućivati na poremećaj u radu nadbubrežne žlijezde. Savjetujem da se javite endokrinologu radi obrade.

petra25

04.09.2018. 21:15

Molim vas da mi procitate nalaz hormona
Dali je u redu
Radila sam 3. Dan ciklusa
Imam 31 godinu
TSH 1.07
PRL 176.2
PROG 1.1
FSH 7.0
LH 9.5
ESTRA 138.3
TESTO 0.80
HVALA PUNO

Ivo Balenović, dr. med.

05.09.2018. 09:40

Poštovana, hormoni su u granici normale.

mbv

06.06.2019. 14:05

Poštovani,

molim Vas pomoć tj mišljenje,

krv vađena 25 dc:
Estradiol 402,2 * nije testirano na ref.interval
Progesteron 21,10* nije testirano na ref.interval
TSH 3,53 ( ref.interval: 0,34-5,6 )
Prolaktin 319,2 ( ref.interval: 70,8-566,5 )

Ivo Balenović, dr. med.

06.06.2019. 21:45

Poštovana, nalaz je uredan. Vrijednost progesterona ukazuje da je bila ovulacija (pretpostavljam da je izražena u nmol/L)

bbb9

24.03.2022. 13:21

Poštovani, molim Vas da prokomentirate nalaz rađen 4. dana ciklusa. Imam 28 godina i dijagnosticiran Hashimoto (terapija nije uvedena).

DHEAS 7.14 (2.86 - 9.23)
Testosteron ukupni 1.5 (0.29 - 1.67)
Slobodni testosteron, konc. 0.027 (0.003 - 0.037)
Slobodni testosteron, udio 1.80 % (0.76 - 2.06)
SHBG 31 (32.4 - 128)
AMH 21 (0 - >48.5)
Estradiol 38.2 (folik. faza 98.1 - 571, post menopauza <18.4 - 183)
FSH 6.1 (folik. faza 3.5 - 12.5)
LH 3.7 (folik. faza 2.4 - 12.6)
Prolaktin 703.9 (102 - 496)
TSH 9.89 (0.27 - 4,20)

Glukoza 5.1 (4.2 - 6.0)
Inzulin 33.6 (13.9 - 152.9)
Kortizol 8h 466.9 (166 - 507)
Vitamin D (25, OH) 39.29 (>75.0)

Ivo Balenović, dr. med.

25.03.2022. 11:41

Poštovana, povišen je TSH, što ukazuje na slabiji rad štitnjače. Povišen je prolaktin, a to može dovesti do poremećaja u ciklusu. Savjetujem pregled endokrinologa.