Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz kolposkopije


Autor Poruka

nadalina80

27.02.2019. 20:50

Molila bih vas da mi pojasnite nalaz kolposkopije.
Kolposkopija-portio hipertroficna zahvacena "E".Nakon premazivanja 3%oc.kiselinom prikaze se SKG u cijelosti vidljiva,djelomicno endocervikalno.
Na 11 do 2 h polje gusce AWEP s grubim P.Veci dio egzocerviksa zahvacen metaplasticnim epitelom,blazeg acidibjeljenja.Forniksi b.o.
Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

28.02.2019. 10:15

Poštovana, područje AWEP označuje acidobijeli epitel, tj. bijeli izgled stanica nakon premazivanja. To ukazuje na područje metaplazije. Metaplazija je zamjena jedne vrste stanica drugom vrstom. To je uobičajena pojava na vratu maternice gdje se cilindrične stanice (iz endocervikalnog kanala) zamjenjuju s pločastim stanicama (s površine cerviksa).

tincica7

04.03.2019. 19:40

Poštovani, 28.02. sam bila na kolposkopiji (papa test 10mj/2018., Cin1, te potvrđen HPV jedan ili više iz visokorizične skupine, 16 i 18 negativan).
Nalaz glasi ovako: Portio sa širokom E. Područje nježnih punktacija na prednjoj usni, manje i straga na 4-5 h sa ABE koji brzo blijedi. Schiller pozitivan. G1 75%. To je to. Kao terapiju sam dobila Isoprinosine 3X2/14 dana, te Papilocare gel po uputi/6mj. Da li je nalaz loš?? Imam 29 god, nisam rađala, ciklusi uredni, nepušač. Dosadašnji svi nalazi PAPA testa uredni, do tog zadnjeg. Te u vezi Papilocare-a, pošto je jako skupo, da li će biti smanjena učinkovitost ako bih koristina svaki drugi dan ili jednostavno kad mognem, u tih 6 mj? Hvala, lp

Ivo Balenović, dr. med.

05.03.2019. 14:45

Poštovana, Schiller pozitivna reakcija s velikom sigurnošću isključuje postojanje atipičnih stanica. E zona (ektopij ili ranica) je mjesto na vratu maternice gdje se nalazi endocervikalni epitel umjesto izvornog pločastog epitela. Ono se nalazi u oko 70% žena reproduktivne dobi. To je područje osjetljivije na promjene .Papilocare gel se koristi za ponovnu epitelizaciju ektopija, tj ponovno prekrivanje područja vrata maternice pločastim stanicama kojima je tamo prirodno mjesto i time čini površinu vrata maternice otpornijim na infektivne agense. Preporučam da gel koristite kako je predviđeno u uputama, tj jednom dnevno tijekom 21 dana, a zatim svaki drugi dan.