Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz ultrazvuka


Autor Poruka

Gibanica

28.09.2018. 18:45

Poštovani, mozete li mi molim Vas pojasniti nalaz ultrazvuka: Uterus u AVF, 6.05 x 3.36 cm, endometrij 4.22 mm, zadebljana adenomioticna stražnja stijenka. U Dus-u cisticna tvorba sa solidnim dijelom ukupnih dimenzija 1.43 x 1.05 cm, CD-(neg.) - vjerojatno Ovula Nabothi.
D. O. 3.25 x 2,75 cm sa žutim tijelom, PCOM
L. O. 3.00 x 2.30 cm, PCOM.
Ultrazvuk je rađen 21.dan ciklusa.
Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

29.09.2018. 00:10

Poštovana, nalaz uzv-a ukazuje na policistične jajnike. Žuto tijelo na jajniku pokazuje da je bila ovulacija, što je uredan nalaz za 21. dan ciklusa. Ovula Naboti je uobičajena pojava na vratu maternice i nastaje zbog proširenja cista koje se tamo nalaze. To nije patološka tvorba. Uterus u avf znači normalan položaj maternice. Zadebljana stražnja stijenka je subjektivna procjena.

Monroe

04.11.2019. 22:20

Poštovani, Imam 29 godina i u ranim dvadesetima mi je prilikom jednog ultrazvuka liječnik spomenuo ovulu nabothi kao tvorbu koja može sama puknut te da pratim njen rast. Tijekom 9.mj na ultrazvuku mi je ginekolog ustanovio da postoji cista na lijevom jajniku 2x 1,51 cm. te mi je potvrdio da ovulu na bothi ne može vidjeti ultrazvukom već samo vaginalnim pregledom. Zatražila sam mišljenje drugog liječnika koji u nalazu navodi postojanje cistične tvorbe 19x3mm u području cerviksa, oba jajnika uredne građe i veličine. Liječnik u ovom slučaju smatra da je riječ o ovuli nabothi. Po ovim nalazim ona je veća nego ranije. Inače pijem kontracepcijske tablete 9 godina, uskoro planiram prestati s uzimanjem radi planiranja trudnoće. Molim Vas pojašenjenje da li ovula na bothi može utjecati na trudnoću na bilo koji način? Hvala, LP

Ivo Balenović, dr. med.

06.11.2019. 01:00

Poštovana, ovula Nabothi je uobičajena pojava u žena u reproduktivnoj dobi. Kada se izvodni kanal jedne od žlijezda (kojih je u području vrata maternice mnogo) začepi, nastane ovula nabothi. Ona nema nikakvog utjecaja na trudnoću, niti ju je potrebno liječiti. Ciste na jajnicima su također uobičajena pojava kod žena u generativnoj dobi. To su jajne stanice koje sazrijevaju, rastu i ovuliraju. Prema uzv karakteristikama mogu se razlikovati patološke ciste na jajnicima koje je potrebno liječiti, od fizioloških koje spontano prolaze. Cista na jajniku veličine 2x1,5 cm sigurno nije patološka cista, nego se radi o jajnoj stanici.