Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalazi


Autor Poruka

Tea

22.07.2002. 08:09

Postovana doktorice,
krajem prosle godine brisom cervixa pronadjene su mi bakterije ureaplasma i eserihija, i redovitim uzimanjem antibiotika (i partner je redovito uzimao terapiju), dolazilo je do razlicitih nalaza, ureaplasma je odmah nestala, a bris na aerobe i anaerobe je pokazivao malo esherihiju, malo enterococe, uglavnom strpljivim i upornim terapijama i kontrolama mogu rec da je moj nalaz negativan, a papa test u redu. Moj partner je nakon toga ucinio ejakulat i bris uretre kako bi bili sigurni da je sve u redu, i nalaz je pokazao samo saprofite, ali bez antibiograma. Zanima me da li se radi o "normalnim" povrsinskim bakterijama ili je potrebna daljnja analiza i uzimanje terapije. Napominjem da imamo sigurne odnose, bas iz razloga da ne dolazi do seljenja bakterija koje su nas mucile unatrag vise od pola godine.
Takodjer, koliko sam upoznata, vidim da postoje velike sanse da dodje do recidiva infekcije cega se izuzetno pribojavam, uslijed cega to dolazi, da li zbog osjetljivosti same flore ili uslijed cega (ako izuzmem mogucnost zaraze od partnera)? Papu radim svakih 6 mjeseci, i bojim se da ce mi na novom razmazu u prosincu dr ponovo vidjeti upalu i nove, odnosno stare bakterije

Srdacan pozdrav,
tea

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

22.07.2002. 20:48

Poštovana,
S obzirom da je došlo do izlječenja od infekcije u oba partnera možete se podvrgavati redovitim šestomjesečnim kontrolama. Nalaz Vašeg partnera može se smatrati urednim i u slučaju detektiranih saprofita ne treba provoditi nikakvo liječenje. Poželjno je provoditi redoviti nadzor i ponavljati mikrobakteriološke pretrage, jer nerijetko dolazi do recidiva infekcije, a jedan od načina prevencije spolno prenosivih bolesti je i primjena mehaničkih/ barijernih sredstava.