Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pretrage!?


Autor Poruka

Angela

18.07.2002. 07:42

Poštovana doktorice!

Molim Vas mišljenje o slijedećem - 31.5.02. imala sam menstruaciju nakon čega sam išla na planiranu trudnoću.
Ciklus mi je 26- 29 dana i odmah nakon izostanka menstruacije načinila sam kućni test na trudnoću koji je bio pozitivan.
5.7.02 počelo je krvarenje te sam zadržana u bolnici na promatranju (taj dan B-HCG 52,85, a nakon četri dana pao je na vrijednost B-HCG 25,92; iz bolnice izlazim s dijagnozom Ab.spont.subclinicus).
Na kontrolnom pregledu obavljenom 17.7.02. ginekolog je inzistirao da načinim pretragu "propuhivnje" jajovoda, a suprug da načini spermiogram!!!
Iako se suprug i ja godinama liječimo od kronične klamidije na Infektivnoj u Zg. došlo je do začeća već u prvom mjesecu planiranja trudnoće, a ove mi se pretrage čine suviše agresivne i pomalo krivo usmjerene jer je kod mene ipak došlo do začeća i u ovom trenutku ne može se govoriti o neplodnosti (ili sam u krivu?!) i potrebi za takvim tipom pretraga ili liječnik želi obaviti sve pretrage i isključiti sve sumnje!?.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

18.07.2002. 20:56

Poštovana,
Kod Vas se radilo o tzv biokemijskoj trudnoći ili supkliničkom pobačaju koji je mogao nastupiti uslijed višestrukih razloga; klamidijske ili kakve druge infekcije, kromosomske abnormalnosti ploda, abnormalnosti ili anomalije na maternici, hormosnke insuficijencije (npr insuficijencija žutog tijela), imunološkog razloga itd., itd.
Prema tome, efikasno bi bilo otkriti uzrok Vašeg pobačaja, a ovakav skup pretraga se zove prekoncepcijska obrada tijekom koje se savjetuje učiniti: cervikalni obrisak na Klamidiju, Ureaplazmu,Mikoplazmu, aerobe i anaerobe, te transvaginalni ultrazvuk i ginekološki pregled sa PAPA testom. U slučaju sumnje na endokrinološki poremećaj, preporučuje se učiniti hormonska analiza, a u slučaju opetovanih spontanih pobačaja preporuča se učiniti kariogram oba supružnika.
Imunološki status procjenjuje se u slučaju sumnje na imunološki uzrok neplodnosti dok se u slučaju nemogućnosti zanošenja tijekom više od godine dana savjetuju ciljane dijagnostičke pretrage.

Angela

19.07.2002. 10:27

Poštovana doc.Kupešić,

Zahvaljujem Vam na iscrpnom odgovoru i ujedno Vas molim da mi još jednom potvrdite (ili opovrgnete) moj zaključak - da u ovom trenutku ne smatrate da je potrebna pretraga tipa "propuhivanje jajovoda" i spermiogram, nego su opravdanije one koje ste Vi gore već naveli.
Napominjem, transvaginalni ultrazvuk (radjen cetri puta u ovom periodu) - uvijek je bio uredan nalaz.
Činjenica je da se suprug i ja godinama liječimo od kronične klamidije (ja patim od čestih uro-infekata), ali smo razgovarali prije par mjeseci s profesoricom koja nas vodi zadnje dvije godine na Infektivnoj Zg. o trudnoći i ona nas je podržala uz to da joj se javimo ukoliko dođe do trudnoće (kada nastupi treći mjesec), inače dolazimo na redovite kontrole i kompletne pretrage (brisevi na bakterije,klamidije, urin,krv....).

Zahvaljujem Vam na savjetima

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.07.2002. 17:49

Poštovana,
Vaš problem je infertilitet (Vi možete zanijeti, ali ne možete trudnoću donijeti do termina), te s tog aspekta ne bi bilo neophodno analizirati prohodnost jajovoda. Ipak, Vaš liječnik je također u pravu, jer infekcija klamidijom također može izazvati neželjene posljedice na prohodnost jajovoda, te ovom pretragom Vaš liječnik želi pokazati da li je došlo do kakvih promjena na transportnom dijelu Vašeg genitalnog sustava. Ja bih ponudila kompromisno rješenje: pričekala bih 6-12 mjeseci i ukoliko ne dođe do željenog zanošenja, učinila ispitivanje prohodnosti jajovoda (svakako nakon prethodne analize cervikalnih briseva, kako ne bi došlo do propagacije infekcije).

Angela

22.07.2002. 07:50

Poštovana doktorice,

Zahvaljujem Vam na prethodnim odgovorima te Vas molim odgovor i na slijedeće : da li je potrebno izvjesno vrijeme pričekati sa novim pokušajem da ostvarim trudnoću (uz uvjet da se načine potrebne pretrage briseva...)?

Zahvaljujem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

22.07.2002. 20:51

Poštovana,
S obzirom da se je kod Vas radilo o subkliničkom pobačaju preporuča se planirati približno šest mjeseci pauze između planiranja naredne trudnoće. Svakako, bilo bi poželjno mikrobakteriološkim pretragama isključiti bilo kakvu aktualnu infekciju.