Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


natečenost u trudnoći


Autor Poruka

maja

26.07.2002. 19:10

Nalazim se u 28 tjerdnu trudnoće. Do sada je moja trudnoća napredovala u najboljem redu. No prije otprilike 7 dana su mi ruke, odnosno prsti na rukama , dlanovi počeli naticati, tako da kad bih pokušala zatvoriti šaku, užasno me zatezalo i pomalo boljelo i peckalo. Preko dana nije tolika napetost, ali po noći me znaju i cijele ruke boljeti, tako da, noćas sam se probudila par puta od same boli u rukama i jako loše sam spavala. Boli me i vrat. Tlak mi je nizak. Tako da mi je moj ginekolog rekao da pijem puno tekućine i to je sve. Sada mene zanima da li vi imate kakav prijedlog što bi još bilo pametno poduzeti da bi se eventualno ta bol smanjila i preko same noći.
Hvala na pomoći, Maja

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

27.07.2002. 08:30

Poštovana,
Edemi u trudnoći svakako zahtijevaju oprez, unatoč činjenici da je kod Vas izmjeren niski tlak. Preporučila bih daljnju obradu (laboratorijske krvne pretrage, analizu proteina u mokraći, isključiti buburežne bolesti, učiniti internističku obradu...). Naime, opisane smetnje mogu se pogoršavati progresijom trudnoće (naročito u trećem tromjesečju) kada se može javiti i porast krvnog tlaka koji može rezultirati tzv. eklampsijom.
Eklampsija predstavlja kloničko toničke grčeve trudnice rodilje i praćen je gubitkom svjesti te predstavlja potencijalno pogibeljno stanje trudnice. Pri procjeni rizika za ovo stanje veoma su važni podaci o Vašoj dobi, postojanju nekih kroničnih bolesnih stanja (bubrežne, jetrene bolesti i dr), povišenog krvnog tlaka i sl. Važno je napomenuti da se eklampsija češće javlja kod pacijentica koje nisu redovito kontrolirane u trudnoći, te služi kao pokazatelj zdravstvene zaštite trudnica. Svaka hipertnezija, neliječeni dijabetes melitus, bubrežna bolest i dr. zahtijevaju sanaciju prije zanošenja, te redovitu kontrolu tijekom trudnoće i uzimanje terapije (po potrebi antihipertenzivne terapije, aspirina, heparina i sl), uz redovito provođenje ultrazvučnih doplerskih pretraga kojima se treba ustanoviti valjanost uteroplacentne i fetalne cirkulacije

maja

28.07.2002. 18:14

Još jednom hvala na odgovoru, a o svemu gore navedenom i preporučenom porazgovarat ću sa svojim liječnikom. Maja