Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nenadana trudnoća i steroidi


Autor Poruka

Zabrinuta 26

03.02.2011. 10:00

Poštovani,


prije dva dana sam saznala za trudnoću koja je bila 99 % ne moguća jer je dečko na "kuri". Intenzivno se bavi teretanom i bodybuildingom, i u zadnja dva mjeseca je uzimao TESTOSTERON ENANTATH, METILTESTOSTERON, BOLDENON (EQUPOSE) . Dvije godine smo skupa i bio je na steroidima i prije ali nikada nismo dosli u ovu situaciju i jako smo protiv abortusa ali izgleda da ce se to skoro dogoditi.
Zanima me, sto bi me dočekalo da se odlučimo na nastavak trudnoče, iako dečko zna da su vanjske anomalije za očekivati, a kasnije i ostalo u djetetovom razvoju. Čitala sam na forumima da intenzivni bodybuilderi imaju normalno djecu i da su vecinom curice, u ovim slucajevima. Iako, ne pišu koje su vrste streoida uzimali.

Molila bi za sve vrste informacija, pa čak i osobni dolazak nekome od savjetnika jer sama sam jako uplašena a dečko vjeruje da zna što nas očekuje ako nastavimo sa time.

Hvala Vam

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.02.2011. 19:55

Poštovana, ne razumijem Vašu brigu. Pa niste vi uzimali kortikosteroide, te stoga ne razumijem zabrinutost. Zašto bi bio povećani broj malformacija nego inače u općenitoj populaciji' Mislim da u današnje vrijeme prenatalnih screening testova i mogućnosti UZV dijagnostike nema razloga da trudnoću ne pustite da se dalje odvija.
Moje ukratko mmišljenje o tome. Dapače testosteron se koristi u liječenju muškog steriliteta u izvjesnim slučajevima. Toliko od mene a na Vama je da odlučite.

srbija1984

01.08.2011. 20:30

Dobar dan doktore,

molio bih vas ako mozete da mi pomognete,date savet u vezi slicnog problema.
naime,prosle godine se slucajno desilo da mi je devojka zatrudnela i zajedno smo se odlucili na abortus sto smo u uradili ali isti slucaj se desio ove godine sto je neverovatno,tacno posle godinu dana devojka mi je opet zatrudnela...
Ono sto predstavlja problem je u tome sto redovno idem u teretanu,nisam bodi bilder ali koristim supstance kao sto su kreatin,protein itd ... a svakog leta tj.samo leti uzmimam winstrol tako da kada mi je devojka zatrudnela prosle godine i abortirala ja sam tad uzimao vinstrol ili sam zavrsio sa kurom i isti je slucaj sad kada je zatrudnela ja sam zavrsio kuru sa winstrolom(rexobol) i dekom...Ni ja ni ona ne zelimo da abortira,spremni smo da ona rodi dete samo sto ona ne zna da sam koristio steroide...
Molim vas recite mi sta da radim,koji mi savet preporucujete?
Hvala vam !

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.08.2011. 12:15

Poštovani, vaše uzimanje kortikosteroida nema nikakve implikacije na trudnoću vaše djevojke. Svakako da to nije razlog za prekid trudnoće.

srbija1984

02.08.2011. 21:55

Hvala vam doktore na odgovoru

LiliLee

20.12.2011. 21:55

Poštovani,molim Vas da mi odgovorite ima li uzimanje trenbolona i testosterona ikakav utjecaj na trudnoću.Odnosno moj dečko i ja radimo na djetetu već mjesecima i nikako da nam se uhvati,ginekologica mi je rekla da te stvari utječu(loše)na začeće,možete li mi reči kako i šta napraviti?
Hvala lijepa

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2011. 16:55

Poštovana, složio bih se sa mišljenjem Vaše doktorice, jer uzimanje tih preparate negativno utječe na kvalitetu spermiograma.
Savjetujem da ukoliko je prošlo više od godinu dana a ne zanosite,krenete sa obradom steriliteta.
Za početak se javite svojoj ginekologici.

Petra1705

23.02.2018. 09:50

Pozdrav. Menstruacije su mi redovite te traju 5 dana. Menstrualni ciklus 28 dana. Zadnja menstruacija mi je trajala od 15.02. Do 19.02.te smo taj zadnji dan ja i decko imali odnos pri kojem je on svrsio u mene. Moje pitanje je s obzirom da su mi neplodni dani, a on uzima hormon testeseron dali imam razloga za brigu da mozda spermici izdrze 4,5 dana do plodnih dana ili ovulacije?

Ivo Balenović, dr. med.

23.02.2018. 21:45

Poštovana, nema razloga za brigu. Dužina života spermija ne ovisi o hormonskoj terapiji.

Luckywomen

20.05.2018. 23:35

Poštovani, naime decko uzima steroide, a planiramo da pravimo dijete? Koliko to lose utice na kvalitet sperme? Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

21.05.2018. 21:40

Poštovana, ovisi o dnevnoj količini i dužini trajanja uzimanja steroida. Savjetujem da učini spermiogram.