Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

Nena

23.05.2002. 13:25

Poštovana,

Imam nekoliko problema i molim Vas za savjet:
1. Već duže od 8 godina imam predkrvarenja (2-7 dana) koja su počela ubrzo nakon konizacije. Prije 2-3 godine bila sam na provjeri spolnih hormoni, progesteron i estrogen nisu bili u optimalnim odnosima, ali je rečeno da je u principu sve u redu i da bi korekcija bila čisto kozmetičke prirode. Zaključak je bio da zbog povećane prokrvljenosti grlića i pošto imam nekoliko osjetljivih točaka tu dolazi do krvarenja.
2. Već više od 2 godine bezuspješno pokušavam zatrudniti. Moj ginekolog je pratio rast folikula, imam redovnu ovulaciju. Prohodnost jajovoda nije provjeravana.
3. Kod supruga je spermiogram pokazao samo 4% morfološki normalnih (po striktnom kriteriju), koncentracija je bila jednom 16,9, drugi puta 30,8, pokretljivost 49%, odnosno 42%, volumen oba puta oko 3,5, vitalnost 50, pa 40. Također mu je nađena varicocela na jednoj strani. Prilikom razgovora i androlog i ginekolog (u jednoj drugoj ustanovi) izrazili su čuđenje što uprkos ovakvom nalazu nije došlo do trudnoće. Suprug nakon njihovih riječi nije oduševljen idejom o operaciji i za sada ne želi ići na dodatne pretrage.

Želja mi je naravno prije svega da u skoroj budućnosti zatrudnim i rodim zdravo dijete. Inače 36 mi je godina. Što mi predlažete kao slijedeći korak? Od čega da počnem? Rado bih došla k Vama na pregled.

Izuzetno cijenim Vaša nastojanja i trud da i putem ovog medija stojite na raspolaganju pacijentima i savjetujete it.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.05.2002. 11:21

Poštovana,
S obzirom na Vašu dob, preporučila bih detaljnu obradu Vas i Vašeg partnera. To uključuje ginekološki pregled uz uzimanje Papa obriska i mikrobakteriološki bris cerviksa, zatim detaljan ultrazvučni pregled, utvrđivanje prohodnosti jajovoda i hormonsku analizu. Kod Vašeg supruga morao bi se ponoviti nalaz spermiograma u istoj ustanovi u kojoj se i Vi obrađujete. Sa svima prikupljenim nalazima obratite se stručnjaku za obradu neplodnosti.