Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

ana

20.09.2004. 13:44

Oko dvije godine bezuspješno pokušavam ostati u drugom stanju. Sumnje na moguće razloge neplodnosti kod mene su raznim pregledima i postupcima otklonjene (laparoskopska operacija - nalaz u redu, jedan jajovod prohodan, ali je postcoitalni test loš), da bih u svibnju čak i prirodnim putem ostala u drugom stanju. Nažalost izgubila sam trudnoću u 6. tjednu (pretopstavka blighted ovum, ali nije potvrđeno). Imam 36 god. Moje pitanje je postoji li veza između problema sa začećem odn. pobačaja s mojim autoimunim bolestima. Prije 3 godine prebolila sam (i izliječila) sarkoidozu (pluća i koža). Od ožujka ove godine imam alopeciju areatu, koja je autoimuna bolest, jednako kao i sarkoidoza. Znam da spontani pobačaji u ranoj trudnoći nisu rijetkost, no željela bih izbjeći mogućnost da se to ponovi ako je možda razlog u mom imunološkom sustavu. Molim Vaše mišljenje i savjet.
Unaprijed hvala.

prof. dr. Marina Ivanišević

25.09.2004. 09:39

Draga Ana,
Mogućnost da se radi o predležećem uzroku spontanog pobačaja u autoimunoj bolesti svavako da postoji, i stoga je potrebno svakako za slijedeću trudnoću iskoristiti trenutak kada će s vaše stanje stabilizirati na prvom mjestu., A drugo kod slijepog jajašca ili blighted ovuma i obzirom na 36 godina života dolazi u obzir i genetski uzrok. U trudnoći će biti potrebna rana amniocenteza