Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

Dinka

20.08.2001. 16:53

Cijenjena dr.Kupesic veseli me da ste i na ovaj nacin spremni pomoci sa svojim strucnim savjetima. Zao mi je da vise niste povremeno u Lozici (pokraj Dubrovnika),gdje sam se telefonski bila najavila za pregled kod Vas,no na moju zalost nikad od nikog nisam pozvana.(vec je bilo pri zatvaranju)
Imam 28g,suprug29 i u braku smo tri godine.1997god sa sadasnjim suprugom sam zatrudnila,no na zalost kad sam iza izostanka mentesa petnaesti dan dosla u svog ginekologa bila sam sokirana je mi je bila ustanovljena vanmaternicna trudnoca. Operacijskim putem odstranjen je dijelic lijevog jajovoda gdje se trudnoca dogodila, a na desnom jajovodu su "usput" otklonjene neke priraslice.Operacija je prosla sasvim uredno i ja sam se jako brzo fizicki oporavila,ali se pojavio "veliki "strah da mi se nedaj Boze opet to ne ponovi.
Dok sam se ja polako opustala shvatila sam da unatoc nikakvoj kontracepciji ustvari uopce ni ne mogu zanjeti.
Prije par mjeseci javila sam se svom ginekologu koji me uputio na pregled prohodnosti jajovoda no to nisam mogla napraviti obzirom da sam alergicna na "jod" koji se u postupku koristi.
Zatim smo poslani na kliniku V.V. gdje je suprug dao spermogram koji je uredan.Ja sam ginekoloski pregledana i receno mi je samo da imam "policisticne jajnike" , a nalaze hormona jos nisam dobila.
U suprugovim nalazima je navedeno da se javimo u kliniku 15.rujna.
Jako mi je stalo do Vaseg misljenja i savjeta ako mi mozete ponuditi kako sto prije do zeljene bebe jer to oboje zaista jako zelimo.

P.S.
testove na klamidiju i ostale bakterije(ne znam im ime) nikad nisam pravila da li da pitam svog ginekologa da mi to napravi prije puta za Zagreb (15.rujan)


Zelimo Vam mnogo uspijeha na svim podrucjima i srdacano Vas pozdravljamo iz suncanog Dubrovnika!

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 15:43

Poštovana gospođo Dinka,
Upravo sam se vratila iz sunčanog Dubrovnika s kongresa koji se bavio problematikom ženske neplodnosti endokrinologije.
U sklopu Vaše cjelovite obrade, a u svrhu upoptpunjena do sada učinjenih nalaza valjalo bi učiniti slijedeće:
1. bris cerviksa na Chlamidyu, Mycoplasmu, Ureaplasmu, aerobe i anerobe.
2. HSG (prohodnost jajovoda se u novije vrijeme ne treba raditi pod kontrolom rendgena i upotrebom jodnih kontrastnih sredstava, već po kontrolom ultrazvuka uz pomoć ultrazvučnih kontrasta ili fiziološke otopine).
3. hormonska analiza (minimalno FSH,LH,E2 i Prl, između trećeg i osmog dana m. ciklusa).
4. detaljan ultrazvučni pegled (po mogućnosti trodimenzionalnim UZV i obojenim doplerom).
Ovakav niz pretraga omogućiti će Vam spoznaju o uzroku neplodnosti i odrediti tijek liječenja (ev. laparoksopija, histeroskopija i dr). U cijeloj priči kvaliteta spermiograma i njegova pravilna i detaljna analiza također su nezaobilazni i trebaju se također uraditi u specijaliziranom centru. Puno uspjeha u daljnjem liječenju. U slučaju potrebe možete se naručiti na pregled na Klinici za gienkologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh, Sveti Duh 64, tel 37 12 109.