Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Savjet???


Autor Poruka

Sandra

20.08.2001. 12:49

Molim Vas da mi odgovorite na slijedeće.
Imam 29 godina i do sada nisam imala nikakvih većih ginekoloških problema(poneka upala).U siječnju sam zadnji put bila na pregledu i radila Papa test i sve je bilo ok.Menstrualni ciklus mi je uredan (29 dana) i ni sa tim nisam nikad imala problema.
Međutim,u posljednjih godinu dana počele su mi rasti dlačice na grudima i to u većem broju.Čupala sam ih pincetom ali one i dalje rastu čini mi se još i deblje.Također,uvijek sam imala dobar ten bez akni (jedino pokoja kad trebam dobiti) a u zadnje vrijeme mi se i to poremetilo.Iskaču mi neke sitne aknice i nikako ih se ne mogu riješiti.
Rekli su mi da se obratim ginekologu jer bi uzrok svemu ovome mogli biti hormoni.Molim Vas,odgovorite mi što trebam uraditi,odnosno, da li trebam otići do ginekologa na pregled i da li trebam uraditi neke hormonske pretrage i koje?
Također me zanima da li smijem dlačice sa grudi ukloniti elektroepilacijom (imam ih čak i na bradavicama) ili da ih i dalje čupam pincetom?
Hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 15:50

Poštovana gospođo Sandra,
Dlačice i promjene tena (akne) najčešće su posljedica hormonskog poremećaja, a elektroepilacija i drugi oblici odstranjenja dlačica rješavanje su posljedica , a ne uzroka Vaših tegoba.
U okviru Vaše obrade bilo bi nezaobilazno obratiti se ginekologu i po potrebi endokrinologu koji će odrediti paletu pretraga koje morate učiniti : FSH,LH, E2, testosteron, te hormone nadbubrežne žlijezde. Prvu skupinu hormona (FSH,LH,E2) valjalo bi odrediti između 3. i 8. dana m. ciklusa. Bilo bi također uputno učiniti i transvaginalnu ultrazvučnu pretragu kojom bi se prikazala struktura jajnika (isključilo ili dokazalo postojanje policističnih jajnika). U slučaju ovog poremećaja i usaglašavanja UZV i hormonskog nalaza Vaš će se liječnik odlučiti za provođenje hormonske terapije nakon određivanja dodatnih laboratorijskih nalaza (kompletna krvna slika, koagulogram lipidogram , šećer u krvi, urin sa sedimetnom i dr.) koja bi trebala smanjiti opseg Vaših neželjenih promjena i njihovu progresiju. Puno uspjeha u daljnjem liječenju.