Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neredovit ciklus i E.Coli


Autor Poruka

Ivona

21.08.2001. 09:38

Poštovana doktorice,
prvu menstruaciju sam dobila s 14 god. i od onda mi je neredovita ( sada imam 27 ). najranije sto sam znala dobiti je na 30 dan ali obicno je to preko 40 pa i do 50 dana. Vadila sam hormone i oni su ok, sto bi mogao biti drugi uzrok ???
Isto tako vec sam popila ture iture antibiotika za E.coli ali nikako da se je rijesim. Zadnji bris je pokazao da imama 2 soja E.coli i jos Enterococcus faecalis, a dijagram je vrlo uzak odnosno na vrlo malo antibiotika reagiraju ( amoksil novocef, ceporex i sl. antibiotici vise ne pomazu odnsono kada je i bila na njih S-osjetljiva iduci nalaz je bio samo gori ) Pazim na higijenu ali da li postoji kakva tekucina ili nesto dr. za ispiranje ili nacin da se rjesim toga.Moj dok. kaze da on ne bi to dalje lijecio antibioticima da pustim to ali mene svakomalo strecaju ledja ...
Unaprijed hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 15:19

Poštovana gospođice Ivona,
Zahvaljujem na Vašem upitu. U Vašem se slučaju očito radi o dva odvojena poremećaja: infekciji uvjetovanoj E. coli i Enterokokom i neredovitim mensturacijskim ciklusima. Što se tiče drugog, ukoliko ste učinili hormonski status (FSH,LH;E2 i PRL između 3. i 8. dana m. ciklusa) koji je bio u granicama normale, preporučila bih da se obratite nadležnom liječniku kako bi se pokušalo izregulirati Vaš ciklus i po potrebi učiniti dodatne pretrage (npr. transvaginalni ultrazvuk kako bi se isključilo postojanje tzv. policističnih ili mikrocističnih jajnika).
Što se tiče infekcije, bilo bi poželjno pronaći žarište i učiniti dodatne pretrage (urinokulturu). S obzirom na tip infekcije valjalo bi pripaziti na higijenske mjere prilikom spolnog odnosa (npr. ne upražnjavati analni seks). Nakon dodatnih pretraga trebalo bi provesti ciljanu i dovoljno dugu antibiotsku teraopiju i po potrebi konzultirai kliničkog infektologa.