Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

Nina

07.03.2002. 10:28

Postovana doktorice,
Imam 33 god. a moj suprug 34. U braku smo 3 godine i nemamo djece. Nalazi mog supruga su uredni, a ja se posljednje dvije godine lijecim i gotovo svaki mjesec mi je radjena folikulometrija i ovulacije su bile uredne. Prije 8 mjeseci mi je laparaskopskim zahvatom odstranjena endometrioticna cista. Nalaz kaze:"Uterus normalno velik, na fundusu miom velicine ljesnika, na lijevom jajniku endom. cista. Oba jajovoda prolazna. Ucini se incizija, evakuacija i kauterizacija ciste." Nisam u tom periodu uzimala nikakvu hormonalnu terapiju. Kontrole su bile uredne i ja nastavljam sa mjerenjem BT i folikulometrijama. Papa redovno uradjen i nadjena mijesana flora, koja je lijecena geonistin vag. Medjutim, prosli mjesec je doslo do promjena. 13. dan ciklusa na folikulometriji nalaz kaze: "Nema znakova folikulogeneze, cyclo progynova drag 1 x 1, 2 mjeseca. U lijevom ovariju endometrioza? 22,7 x 23,8mm."
Od kada pratim ciklus, ovo je prvi put da je ovulacija izostala. Napominjem da sam bila izlozena stresu u tom periodu zbog obiteljskih problema. Takodjer, brine me sto se dogadja sa lijevim jajnikom i imam li ponovno endometriozu. Doktor kaze da ima neko krvarenje, ali mi nije specifizirao o cemu je rijec. Nisam sigurna je li cyclo progynova pravi lijek za mene. Moje menstruacije su uredne (svakih 28 - 30 dana), osjecam napetost samo prva 2-3 sata, inace nisu bolne.
Molim Vas da me savjetujete da li ce mi spomenuti lijek pomoci i postoji li uopce mogucnost da normalno zanesem.
Hvala Vam unaprijed.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

08.03.2002. 12:09

Poštovana,
Ukoliko u jednom ciklusu nije došlo do ovulacije to nije razlog da se uvede hormonska terapija. Preporučila bih da se učini hormonska analiza (FSH; LH; E2 i PRL) između 3. i 8. dana menstracijskog ciklusa kako bi se procijenila ovarijska rezerva i predočile Vam se šanse za zanošenje.