Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neprohodni jajovodi


Autor Poruka

Tina

19.04.2002. 22:22

Poštovana doktorice!

Imam 26 godina, suprug također. 2000. godine sam bila na laparoskopiji zbog sumnje na endometriozu. Ipak nije bila endometrioza, nego adnexitis.chr. i salpingitis.bill. Doktor mi je rekao da su mi jajovodi skroz neprohodni, te da nešu moći zanijeti. Preporučio mi je operaciju (korekciju) jajovoda, na koju sam ja naravno odmah pristala. Sad očekujem tu operaciju. Uziman mi je i cervikalni bris (klamidija, ureaplazma, aerobi, anaerobi) i sve je u redu osim ureaplazme, za koju mi je doktor rekao da nije ništa ozbiljno. Popila sam dvije kutije Ertitromicina i Geonistin vaginalete. Na posljednjem UZV-u (gledao mi je doktor folikule), sve je u najboljem redu.
Zanima me kakve su moje šanse za trudnoću nakon ove operacije, da li je možda bolje odmah ići na IVF?
Suprug nije bio na nikakvom pregledu. Da li bi i on trebao napraviti kakve pretrage (do sada nas nitko nije upućivao na to)?
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.04.2002. 18:36

Poštovana,
S obzirom na Vašu mladu reprodukcijsku dob, svakako je dobro da se odlučite za pokušaj mikrokirurške korekcije na jajovodima. Tijekom operacije Vaš će operater provjeriti da li je nakon operativnog odstranjenja priraslica došlo do uspostavljanja uredne prohodnosti jajovoa i normalnog odnosa među ginekološkim strukturama. Ukoliko će rezultat operacije biti dobar, tada biste trebali ostvariti željenu trudnoću tijekom narednih godinu do dvije dana. Kako biste ubrzali ostvarenje željene trudnoće može se ultrazvučno i/ili hormonskim pretragama ispratiti ovulacija u prirodnim ciklusima kako bi se mogli savjetovati dani pogodni za tempirani snošaj. Ukoliko neće doći do željenog zanošenja u, od Vašeg liječnika preporučenom terminu, savjetovati će se pokušaj izvantjelesne oplodnje. Ukoliko se (u slučaju lošijeg scenarija) nakon mikrokirurškog zahvata ne poluči željena prohodnost jajovoda Vaš će Vam liječnik savjetovati IVF postupak u prvom terminu nakon oporavka od prethodnog zahvata.