Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca


Autor Poruka

ivana27

22.08.2001. 12:40

Postovana doktorice!
Zadnju menstruaciju sam imala 15.07.a 19.08. sam primjetila oskudan smedi iscjedak nalik na oni kada se radi o zadnjem danu menstruacije.Nemam nikakvih bolova ali sam zabrinuta jer mi to vec izlazi danas cetvrti dan.Bila sam kod doktora koji mi je ustanovio ultrazvucnim nalazom da se radi o trudnoci:U uterusu gestacijska vreca od 5 tjedana.Kontrola za 10-15 dana.I rekao da ne bi bilo lose da pijem Dabroston tablete 3 puta po jednu dnevno.Nisam imala do sada nijedan spontani.To mi je druga trudnoca nakon 4 godine.U prvoj sam rodila blizance dva krasna djecaka (jednojajcani) na carski rez prije vremena 52 dana.Imam li razloga za zabrinutost ove trudnoce i zasto moram piti te tablete.Unaprijed zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.08.2001. 15:00

Poštovana gospođo Ivana,
Očito se radi o ranom nastupu trudnoće nakon prethodnog operativnog dovršenja trudnoće (svega 52 dana!), što svakako zahtijeva oprez kako Vas tako i Vašeg liječnika. U Vašem upitu nedostaje podatak da li dojite, jer uterine kontrakcije koje nastupaju tijekom laktacije mogu negativno utjecati na tijek ove trudnoće. Zbog nastupa krvarenja liječnik se je odlučio na hormonsku podršku progesteronskim preparatom (Dabroston), koji se daje u svrhu očuvanja trudnoće.
Svakako, treba inzistirati na povećanom oprezu, ultrazvučnom praćenju i poštedi od napora što je osobito teško uvažavajući potebe malih blizanaca koji Vas doista trebaju u cjelosti. Puno uspjeha u dalčjnjem tijeku Vaše trudnoće.